ARHIVA VESTI
     
 
IN MEMORIAM: AKADEMIK DR MIODRAG ČEPERKOVIĆ

ČOVEK KOJI JE GRADIO METALSKU INDUSTRIJU SRBIJE




Beograd, 9.12.2006.
U sredu, 6. decembra 2006. godine, u Beogradu je umro akademik dr Miodrag Čeperkovic, čovek koji je zaslužan za izgradnju velikog dela metalskog kompleksa u Srbiji, pre svega za projektovanje, izgradnju i puštanje u rad pogona: Železare u Smederevu (danasnji U.S.Steel Serbia), Fabrike belog lima u Šapcu, Pocinkovaonice u Vučitrnu, Fabrike šavnih cevi u Uroševcu, Fabrike profila i cevi u Aleksincu, "Jugometal kombinata"... Dr Čeperković je pod optužbom tadašnjih vlasti da je "tehnomenadžer" 1974. godine bio smenjen sa svih funkcija. Kremiranje posmrtnih ostataka Miodraga Čeperkovica je danas 9.12.2006. godine na Novom groblju u Beogradu.

Pokojni Dr Miodrag Čeperkovic, rodjen je 23. novembra 1927. godine u Rudjincima kod Vrnjačke banje. Po nacionalnosti Srbin. Gimnaziju je završio u Kraljevu, Vrnjačkoj banji i Kruševcu. Zavrsio je Tehnički fakultet u Beogradu. Odbranio je doktorat tehničkih nauka iz oblasti zaštite na radu u rudarstvu i metalurgiji. Autor je pet knjiga i preko 40 naučnih i strucnih radova. Bio je 16 godina član Komiteta za ugalj i čelik pri OUN. Član je Njujorške akademije nauka (SAD).

RUDARSKI RAD. Kao inženjer i potom direktor, imao je veliki uspeh u eksploataciji olovno-cinkane rude i rekonstrukciji rudnika Stari Trg, Novo brdo, Kižnica i Šuplja stijena. Ucestvovao je u istraživanju rude gvoždja, nikla i kobalta na području Srbije.

RAD U METALURGIJI. Bio je generalni direktor NOVE ŽELEZARE SMEDEREVO u periodu od 1960. do 1974. godine. Prvo je rekonstruisao stare pogone na lokaciji tzv. Stare zelezare, a zatim se posvetio projektovanju, rukovodjenju kompletnom izgradnjom i pustio u rad većinu osnovnih proizvodnih pogona integralnog metalurškog ciklusa za proizvodnju gvoždja i čelika (visoku pec 1971. i konvertorsku celicanu 1974.), hladno valjanih limova (hladna valjaonica počela sa radom 1974.), valjaonicu vrućih limova (potpisao kupoprodajni ugovor za opremu sa Tisenom). Zalaganjem dr Čeperkovića Nova železara u Smederevu je i pored žestokog protivljenja brojnih političkih krugova, projektovana i gradjena da proizvodi 2 miliona tona čelika.

Dr Čeperković je učestvovao u projektovanju i izgradnji rudnika gvoždja Rudište i Suva ruda, izgradio je Fabriku šavnih cevi u UROŠEVCU, izgradio Pocinkovaonicu u Vučitrnu, izgradio Fabriku za proizvodnju belog lima u Šapcu, izgradio Fabriku za proizvodnju profila i profilisanih cevi u Aleksincu, formirao je i rukovodio združenim preduzećem "JUGOMETAL KOMBINAT" Beograd ... Godine 1974. - smenjen je sa svih duznosti, pod optuzbom tadasnjih vlasti da je - "tehnomenadzer" .

Nakon smenjivanja sa svih poslova i funkcija, dr Čepekovic se bavio različitim poslovima: bio je predstavnik Privredne komore Jugoslavije u Kairu, bio je predstavnik "Metalservisa", a potom i "Beogradske banke" u Njujorku, radio je na poslovima strateškog razvoja elektroprivrede i sirovinske baze u Srbiji u projektnom timu dr Avramovica, bio je konsultant banke "Meri Linč" iz Njujorka za investiranje u SCG, bio je savetnik za pitanja rudarstva i metalurgije u "Goši" i predsednik Naučnog veća Instituta "Kirilo Savić" u Beogradu.

-"Sam Bog je poslao amerikance u Smederevo. Mene su toliko pljuvali u Srbiji zbog te Zelezare, da mi se smucilo. Najsrecniji covek sam bio, kada je zelezara posle toliko godina, pocela da radi sa dve visoke peci i proizvodi dva miliona tona. Sada mogu da umrem "kao covek", rekao je Ceperkovic u poslednjem javnom nastupu.

Kremiranje posmrtnih ostataka Miodraga Čeperkovica, je u danas 9.12.2006. godine, na Novom groblju u Beogradu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"