ARHIVA VESTI
     
 
„Diskriminacija na radnom mestu i mehanizmi zaštite“ tema okruglog stola u organizaciji FCD - Fondacija centar za demokratiju.

Diskriminacija na radnom mestu i mehanizmi zaštite




Beograd, 01.03.2024.

Sveukupna prisutnost diskriminacije na radnom mestu, učestalost, modaliteti i institucionalna nemoć su opredelili temu okruglog stola „Diskriminacija na radnom mestu i mehanizmi zaštite koja je održana u organizaciji FCDi podržana od Udruženja nemačkih poslodavaca(GIZ), Nemačke saradnje(DZ) i Inicijative za globalnu solidarnost(IGS).

Prostor Zadužbina Miljenko Dereta je ugostio više desetina učesnika stola iz redova sindikata, NVO, Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kao i predstavnike organizacija organizatora skupa.

Uvodna izlaganja su imale IGS, GIZ, IGS i FCD. O diskriminaciji se govorilo i u duhu nemačkog „Zakona o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja“ koji se sprovodi a prve žalbene postupke je najavio predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić protiv Magne, Aptiva-a i LInglonga.







Zapaženo izlaganje je imao Mario Reljanović “Centar za dostojanstven rad“ kao i predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Konfederacije slobodnih sindikata.

Trend i modaliteti diskriminacije na radu su u porastu, mehanizmi zaštite neefikasni, zakona ima ali se slabo poštuju a radnici zlostavljanje i diskriminaciju prihvataju kao neminovnost.









Malo optimizma daju sindikati i NVO koji pokušavaju da razviju mehanizme zaštite i preventive, oslanjajući se na zakonsku regulativu i primere dobre prakse kojih malo ima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"