ARHIVA VESTI
     
 
Štrajk u „Gorenju“. Sindikati iz defanzive u ofanzivu prema poslodavcu. Štrajk u sve tri smene. Isporučeni zahtevi fabričkih sindikata članica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata(ASNS) i Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS).

Gorenje u štrajku




Valjevo, 16.01.2024.

Radnici“Gorenja“ su juče, 16.01.2024. godine obustavili proizvodnju u sve tri smene na sat vremena.

Razloga je mnogo ali isplata plate kod većine zaposlenih nije prešla iznos visine minimalne zarade. Zaposleni su promptno reagovali, poslovodstvo je krenulo sa pretnjama a reagovali su i sindikati potpisnici Kolektivnog ugovora, članice ASNS i SSMS.

U stavovima ta dva sindikata postoje“razmimoilaženja“, što će poslodavac iskoristiti u pregovorima koji bi trebalo da započnu već danas u Beogradu. Ova dva sindikata se nisu“udostojila“ da u pregovore uključe i druge sindikate koji deluju u fabrici, što izaziva revolt kod svih zaposlenih.

Industrijski sindikat „Gorenje“ je iz tog razloga uputio dopis svim fabričkim sindikatima i rukovodstvu firme.


Dopis


Poštovane koleginice i kolege,



Ovom prilikom želimo da istaknemo važnost zajedničkog delovanja i međusobne solidarnosti kako bismo ostvarili bolje uslove rada u fabrici "Gorenje" Valjevo. Svi smo svesni izazova s kojima se suočavamo, posebno kada je u pitanju pitanje zarada.

Nedavna obustava rada pokazala je nezadovoljstvo među zaposlenima, pre svega zbog minimalnih zarada. Kao sindikati, imamo obavezu da se ponašamo odgovorno, da delujemo sinhronizovano, imamo jedinstvenu pregovaračku platformu i da zaštitimo prava radnika i unapredimo njihove radne uslove. Smatramo da je vreme da se udružimo i zajedno stvorimo predloge koji će biti osnova za pregovore sa poslodavcem.

Očekujemo da poslodavac poštuje zaposlene, zakone Republike Srbije i praksu dobrog poslovanja.

Predstavnici "Gorenja" su već pozvali na hitan sastanak, što je prilika da iznesemo naše zahteve. Predlažemo da se fokusiramo na sledeće tačke:

Povećanje Zarada: Zahtevamo fiksno povećanje zarada za sve radnike od 20.000 dinara, kako bismo obezbedili pravičnu nadoknadu za njihov rad.

Sistematsko Pregovaranje: Zalažemo se za redovno i transparentno pregovaranje o zaradama i uslovima rada kako bismo izbegli nepravilnosti i nezadovoljstvo među zaposlenima.

Unapređenje Radnih Uslova: Pregovaraćemo o poboljšanju sistemizacije radnih mesta i stvaranju boljih uslova rada za sve zaposlene.

Pozivamo sve da podrže ove predloge i aktivno učestvuju u procesu normalizacije odnosa i poslovanja. Saradnja između sindikata i poslodavca ključna je za postizanje dugoročnih rešenja koja će omogućiti dostojanstven život svim radnicima i stabilnost poslovanja kompanije.

Zajedno možemo ostvariti promene koje su u interesu svih nas. Radimo zajedno ka boljoj budućnosti.



S poštovanjem,

Industrijski sindikat „Gorenje“



Industrijski sindikat „Gorenje“ insistira na zajedničkim nastupu, solidarnosti i odgovornosti svih učesnika pregovora. Verujemo da će krajnji rezultat biti veća plata, bolji uslovi rada i mir u fabrici.

Da je međusindikalna saradnja sindikata moguća govore sindikati u ZIJIN – Bor i njihovo zajedničko obraćanje radnicima.



Radnička solidarnost zauvek!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"