Austrijski sindikati PRO-Ge i GPA izborili kroz štrajk veće plate za preko 200000 radnika u sektoru metala. Štrajkovalo se u 140 kompanija širom Austrije.

PRO-GE štrajkom obezbedio veće plate austrijskim radnicima u metalskoj industriji

Beč, 15. decembar, 2023.
Austrijski sindikati Pro-GE i GPA izašli su kao pobednici iz najnovije runde pregovaranja u metalskoj industriji. Nakon intenzivne borbe i prvog napuštanja austrijske metalske industrije od 2018. godine, zajednički napori sindikata rezultirali su značajnim dobitkom za preko 200.000 radnika u šest podsektora.
Svi zaposleni u metalskoj industriji dobiće trajno povećanje počev od 1. novembra 2023. Stvarno povećanje plata biće 10 odsto, maksimalno 400 evra mesečno.
Sporazum koristi radnicima u svim kategorijama plata i bavi se različitim potrebama, obraćajući posebnu pažnju na grupe sa niskim i srednjim primanjima. Takođe će doći do značajnog povećanja minimalnih plata, dodataka, naknada i plata za šegrtovanje.
Sporazum takođe predviđa klauzule o teškoćama za kompanije koje se suočavaju sa ekonomskim izazovima. Sindikati i organizacije poslodavaca moraće da opravdaju i podrže upotrebu ovakvih klauzula. Ishod je usledio nakon intenzivne borbe započete zahtevima sindikata u septembru, čiji je cilj bio prvenstveno ublažavanje hitne krize troškova života.
Centralna potražnja za povećanjem plata od 11,6 odsto, zajedno sa kvalitativnim poboljšanjima postojećih sporazuma, postavila je teren za pregovarački proces koji je video ogroman jaz između zahteva sindikata i početnih ponuda poslodavaca.
Raskinuvši tradicionalni pristup povezivanja nivoa plata sa stopom inflacije u prethodnih 12 meseci, poslodavci su čak predložili smanjenje postojećih prava, uključujući i bonuse za prekovremeni rad. Kao odgovor, Pro-GE i GPA sastavili su sveobuhvatan industrijski akcioni plan kako bi izvršili neophodan pritisak.
Sedam regionalnih konferencija, na kojima je učestvovalo preko 2.300 predstavnika kompanija, nedvosmisleno je podržalo odluku o organizovanju sastanaka i izlazaka do postizanja dogovora. Talas solidarnosti koji je usledio bio je impresivan, sa preko 100.000 radnika koji su učestvovali u štrajkovima širom zemlje, od velikih kompanija do malih i srednjih preduzeća.
Generalni sekretar IndustriALL-a Atle Høie kaže: „Čestitamo sindikatima na pobedi u ovoj rundi kolektivnog pregovaranja. Ovog puta je bilo potrebno da se štrajkuje, ali sindikati su jedinstvom i snagom pokazali metalskim poslodavcima da ništa ne može da slomi njihovu rešenost. „
Strateški odlasci su održani u 140 kompanija, dopunjeni protestnim skupovima u većim gradovima kao što su Beč i Salcburg. Sindikati su primili pisma solidarnosti od međunarodnih federacija i sestrinskih sindikata, demonstrirajući globalnu podršku njihovom cilju.
Isabelle Barthes, vršilac dužnosti zajedničkog generalnog sekretara IndustriAll Europe kaže: „Pored rešavanja neposrednih zabrinutosti radnika, sporazum postavlja pozitivan presedan za kolektivno pregovaranje u zemlji. Pokazuje moć kolektivne akcije, međunarodne solidarnosti i snažnu posvećenost Pro-GE i GPA obezbeđivanju fer i pravednih uslova za radnike u austrijskoj metalskoj industriji.”