ARHIVA VESTI
     
 
Debata „Sistem socijalne zaštite –
helikopter davanja“ organizovana od strane Fonda Centar za demokratiju. Debata podržana od strane Fridrih Ebert Fondacije.

Helikopter pare za potkupljivanje i sluđivanje naroda




Beograd, 25.10.2023.

Debata „Sistem socijalne zaštite – helikopter davanja“je pokušaj da se bezumno trošenje para od strane režima predstavi kao deo socijalne zaštite u državi koja doživljava svoje „zlatno doba“. Svoje viđenje na tu temu su dali Prof Zoran Stojiljković- UGS”Nezavisnost”, Ljiljana Lučić- bivša državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Vlade RS, Milan Ćulibrk - NIN, Peđa Mitrović- Stranka slobode i pravde, Miloš Kovačević -Socijaldemokratska stranka, Miljana Pejić-KOMS, Nataša Vučković-Fondacija Centar za demokratiju i moderatorka Suzana Trninić - novinarka.



„Vuk se hrani strahom ovaca a režim strahom građana“ rekao je prof. Zoran Stojiljković na početku svog izlaganja, ukazujući da je Aleksandar Vučić primer spin diktatora, populiste koji na građane gleda kao predator. Apsurdno je da vlast govori o bogatoj državi sa siromašnim građanima, vlast se ponaša lukavo, podilazeći građanima lažnom brigom. Režim zna da većina građana nema znanja o konceptu države već je fokus na ličnoj dobiti.

Na pitanje, „Šta je dobro u aktuelnoj situaciji? koje je upućeno Milanu Ćulibrku, stigao je odgovor „Što smo živi“.

Helikopter pare dolaze od kredita koji se ne kontroliše, uz visoke kamate, kao sredstvo očuvanja vlast, dele se i kome treba i kome ne treba ali narod voli da nešto dobije ne shvatajući da su oni zaduženi kroz te kredite. Logika vlasti da će te pare da doprinesu opstanku na vlasti a ako izgube to će neko drugi da vraća teškom mukom kao što se dogodilo posle 2000. godine.

Svega ima ali organizovanog, delotvornog i održivog sistema socijalne zaštite nema. U radu Debate učestvovali su i predstavnici ISS i Konfederacije slobodnih sindikata.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"