ARHIVA VESTI
     
 
Gde je kraj lažima predsednika Samostalnog sindikata kože, tekstila i obuće Radojka Jovanovića? Reprezentativnost sindikata koje nema.

Lažna reprezentativnost Samostalnog sindikata TKO




Beograd, 10.02.2022.

Da je izjava predsednika Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Radojka Jovanovića objavljena 1. aprila, smatrali bi je kao prvoaprilsku šalu, ali u izjavi objavljenoj na sajtu SSSS stoji da će „SS TKO zajedno sa kolegama iz Granskog sindikata tekstila, kože i obuće „ Nezavisnost“ „uputiti“ predlog Udruženju poslodavaca Srbije da otpočnu pregovore o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora, kako bi radnici dobili „veća prava nego što je to zakonom predviđeno“ onda dobar poznavalac teme reprezentativnosti sindikata može mirne duše da kaže „ala lažeš!“.

Zašto je ovo ovako grubo rečeno za jednog kolegu sindikalca? Zbog istine i činjenice da Radojko Jovanović nije ono za šta se prodaje i nama u Srbiji, a i kolegama van Srbije. Radojko je pao na životnom i profesionalnom ispitu koji se zove „MagnaSeating“ Odžaci. Tu je Radojko prodao sindikalnu veru i ideal za nešto malo, članstva i para, predstave da je uspešan u svom radu i lažno zabrinut za prava radnika.

Ali, da se vratimo reprezentativnosti SS TKO.

Trenutno u Srbiji, prema dostupnim podacima Privredne komore srbije u sektoru Teksti, koža, obuća radi 63.000 radnika. Zakonski uslov ta reprezentativnost na nivou repeblike je 10% od zaposlenih tj. 6.300. Lepo!

Radojko u izjavama govori i o 11.000 članova što znači da ima uslov za duplu reprezentativnost sindikata na republičkom nivou. Bravo! Svaka čast! Ta sada nepostojeća reprezentativnost utemeljenje ima u činjenici da Samostalni sindikat TKO kao članica IndustriAll Global ima obavezu da plati sindikalnu članarinu. Lepo! Ta članarina se plaća na osnovu broja članova sindikata i u slučaju SS TKO to bi trebalo da bude 6.300 u ovom trenutku. Jasno! Jasno! Ali nije Radojko baš tako mutav i pošten pa da prijavi 6.300 ili kako javno iznosi 11.000 članova sindikata IndustriAll Global i za njih plati članarinu. Ne, ne Radojko je smislio da prijavi manji broj od onih npr. 11.000 i tako prevari stotine hiljada članova IndustriAll Global širom sveta. I takav Radojko treba da potpiše Granski kolektivni ugovor za tekstil, kožu i obuću Srbije a radnici dobiju veća prava u sektoru gde su republičke zarade za 30% manje od prosečne zarade u Srbiji, gde uglavnom nema sindikata ili ih ima Radojko a to je duplo golo.



Isto ovo važi i za „kolege“ iz Granskog sindikata TKO „Nezavisnost“. Reprezentativnost sindikata na republičkom nivou u sektoru TKO je utvrđena pre 20 godina i pored zahteva da se takva reprezentativnost GS TKO „Nezavisnost“ i SS TKO preispita to se nije desilo. Shodno zakonu reprezentativnost sindikata i poslodavaca se oročava na tri godine.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"