ARHIVA VESTI
     
 
Hiljade sindikata i 600 radničkih veća u multinacionalnim kompanijama garant da se bez radnika i njihovog glasa ne rešavaju pitanja od značaja za rad i životnu egzistenciju.

Sindikati u ofanzivi u multinacionalnim kompanijama




11.02.2022.Brisel

Predstavnici radnika se spremaju da imaju aktivnu ulogu u upravljanju talasom restrukturiranja kompanija koji se očekuje da će biti rezultat transformacije industrije, na konferenciji industriAll Europe 10. i 11. februara.

Više demokratije na delu je neophodno, a ne opcija. Neće biti socijalne Evrope, pravedne tranzicije, fer i inkluzivne transformacije bez punog uključivanja radnika, od pogona do sala za sastanke.

„Ništa o nama, bez nas“ je moto +100 sindikalaca koji su učestvovali na evropskoj konferenciji o tome kako oblikovati transformaciju multinacionalnih industrijskih kompanija, koju je organizovala industriAll Europe 10. i 11. februara. Restrukturiranje preduzeća više nije izuzetna okolnost. To je postala svakodnevna realnost za sindikate i radnike i uobičajena karakteristika naših industrija. Radnici i kompanije u evropskim industrijama suočeni su sa promenama neviđenih razmera i tempa. Poslovi miliona radnika će se razvijati u narednim godinama pod kumulativnim efektom digitalizacije, prilagođavanja klimatskim promenama, stalno rastuće i neregulisane globalizacije, kao i starenja društava. Kriza COVID-19 dolazi u već izazovno vreme.

Konferencija se uklopila sa proaktivnim pristupom industriAll Europe da pripremi predstavnike radnika za restrukturiranje preduzeća: nemojte čekati da dođe do restrukturiranja, predviđajte ih i izgradite jake sindikate i (evropske) radničke savete u svakoj multinacionalnoj kompaniji u najranijoj mogućoj fazi. Prekogranična koordinacija informisanja, konsultativnih procedura i sindikalnih akcija je apsolutni preduslov u ovom kontekstu ako želimo da oblikujemo restrukturiranje i promene na društveno odgovoran način koji ne ostavlja radnike iza sebe.

Luk Triangle, generalni sekretar industriAll Europe, rekao je: „Moramo biti spremni da se suočimo sa restrukturiranjem koje će proizaći iz zelene i digitalne tranzicije. Veličina promena će biti ogromna, a sindikati moraju biti spremni da oblikuju promene u multinacionalnim kompanijama i da se suprotstave strategijama koje imaju za cilj sukobljavanje radnika, lokacija i zemalja jedni protiv drugih. Od vitalnog je značaja sve jača sindikalna solidarnost i prekogranična koordinacija. Obezbeđivanje da sindikati i lokalni, nacionalni i evropski radnički saveti multinacionalne kompanije udruže resurse pomoći će negovanju međusobnog poverenja, jedinstva, sposobnosti da se deluje zajedno i da se brzo reaguje na svaku kritičnu situaciju koja može da se pojavi.” Konferencija industriAll Europe omogućila je razmenu iskustava i učenje iz konkretnih praksi koje su razvili predstavnici sindikata u multinacionalnim kompanijama, uključujući zajedničke inicijative sa poslodavcima (uključujući Safran, Nistar, Baier, Renault, ENI i druge) i udruženjem poslodavaca, Eurogasom.



Luk Triangl, nastavak: „Želeli smo da čujemo o dobrim praksama socijalnog dijaloga u kompanijama, jer kada se pravilno primenjuju i poštuju, uključenost radnika u proces donošenja strateških odluka kompanije, na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, igra ključnu ulogu u zaštiti. radnička prava, kvalitetne poslove i uslove rada, obezbeđujući dugoročnu održivost kompanija i pravedno predviđanje i upravljanje promenama.” Tokom svojih mini-treninga, učesnici konferencije razgovarali su o nedavno razvijenim* vodičima za praktičare o tome kako da koordiniraju sindikalne predstavnike i članove lokalnih, nacionalnih i evropskih radničkih saveta u kompanijama. Vodiči se takođe fokusiraju na to kako predstavnici radnika i sindikati mogu da uđu u dijalog sa menadžmentom o posledicama digitalizacije i dekarbonizacije na radna mesta i uslove rada. Vodiči će uskoro biti dostupni na različitim jezicima za članove udruženih sindikalnih organizacija industriAll Europe. Konferencija je završena panel sesijom, koja je omogućila članovima sindikata da podele svoje stavove sa liderima EU (iz ETUC-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije), uključujući kako ojačati prava EU na informacije, konsultacije i učešće u strateškim aktivnostima kompanije. Odluke. U +600 evropskih radničkih saveta koje podržava industriAll Europe širom Evrope velika su očekivanja za političke inicijative koje imaju za cilj da obezbede poštovanje i sprovođenje njihovih prava pred sudovima.

Luk Triangl, zaključio: „Više demokratije na delu je neophodno, a ne opcija. Neće biti socijalne Evrope, pravedne tranzicije, fer i inkluzivne transformacije bez punog uključivanja radnika, od pogona do sala za sastanke. Sada je vreme da se institucije EU obavežu na obavezujuće inicijative koje će učiniti naše pravo da predvidimo promene i da budemo informisani i konsultovani o strategijama kompanije!“



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"