Josip Juratović-jedini Balkanac u Bundestagu član Socijaldemokratske partije Nemačke i veliki prijatelj srpskh i balkanskih sindikata govorio o svom pogledu i pogledu Nemačke na Zapadni Balkan i državama na putu ka Evropskoj uniji.

Zapadni Balkan i EU-pogled iz Nemačke

Beograd, 18.02.2020.

Višedecenijski prijatelj Balkanskih i srpskih sindikata, jedini Balkanac u Bundestagu, član SDP Nemačke, misionar sa vizijom mirnog, demokratskog i prosperitetnog Balkana Josip Juratović izneo je svoje mišljenje i gledište o tome kako nas Nemačka vidi na našem putu ka EU.

Kao i uvek Josip nije  štedeo ni nas predstavnike sveta rada ni naše političke i ekonomske elite ali mu je svaka bila na mestu i po meri.  Zna Josip dobro kakvi smo i na  šta su  političari spremni a naročito  ova postavka kad je u pitanju vlast i ostanak na vlasti. „Pluralizam bez demokratije je ono što Srbija ima“  naznačio  je Juratović ukazujući da građani moraju  odrediti  svoju budućnost. „Gde su sindikati, niste na ulici, zar vam je toliko dobro da  malo  toga radite u interesu radnika i članstva“.  zapitao je Josip prisutne sindikate. Ćutali smo, svi do jednoga.  Istaknuto je da Nemačka vodi pragmatičnu politiku a na nama  je da se u taj pragmatizam uklopimo. Možemo li mi to sa sadašnjom  političkom garniturom i kuda nas ona to vodi?  Pitanje od milion dolara.