ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu u organizaciji Fridrih Ebert fondacije i European Western Balkans održan okrugli sto „Evropske integracije Srbije 2016-2020.: Koliko smo napredovali ka članstvu u EU?“ uz učešće velikog broja stručnjaka iz više pregovaračkih poglavlja.

Koliko smo napredovali ka članstvu u EU?




Beograd, 18.02.2020.

U organizaciji Fridrih Ebert fondacije i European Western Balkans održan je okrugli sto na temu „Evropske integracije Srbije 2016-2020.: Koliko smo napredovali ka članstvu u EU?“.

Pozdravne govore su imali dr Max Brandle, šef kancelarije FES u Beogradu i Nemanja Todorović predstavnik European Western Balkans , a moderatorka je bila Ljubica Gojgić.



Svoju ocenu i analizu napretka Srbije ka članstvu EU i zašto smo usporili u procesu pregovaranja, realizaciji obaveza iz većine poglavlja i otvaranju novih dali su brojni eksperti iz nevladinog sektora.

Ana Vukašinović Lazarević iz Centra za obrazovne studije je govorila o poglavljima 25 i 26 koji se odnose na nauku, kulturu i obrazovanje uz ocenu da se veoma malo izdvaja iz budžeta ( ispod 1%) što je jedan od uslova za zaključenje poglavlja.

Igor Novaković iz ISAC Fonda je govorio p poglavlju 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom. Najviše problema u ovoj oblasti imamo zbog nemogućnosti ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju zbog zabrane prometa GMO proizvoda, kampanje u javnosti i zabrane prometa GMO.

Prof dr Marko Malović, Fakultet poslovne ekonomije je analizirao poglavlje 17 –ekonomsku i monetarnu politiku a Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija o javnim nabavkama i finansijskoj kontroli gde je primetno veliko kašnjenje u obavezama.

Nikola Burazer iz Centra savremenih politika je govorio o ključnom poglavlju 35 koje se odnosi na Sporazum sa Kosovom, zastoju u pregovorima, zajednici srpskih opština, taksama i novom pregovarčkom timu za Kosovo nakon formiranja nove vlade.

Saša Đorđević, Beogradski centar za bezbednosnu politiku je ocenio pregovore na poglavlju 24 koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost a Sofija Mandić o poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe. Ona je ocenila da je situacija u oblasti pravosuđa veoma teška, da se ne vidi napredak i da se vlast meša u oblast pravosuđa.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike je dao opštu ocenu da se čak otišlo i korak u nazad u pregovorima ka članstvu u EU i da su ugrožena ljudska prava, sloboda medija i mnoge druge oblasti i da se ozbiljno usporilo u realizaciji obaveza i zbog toga se ne otvaraju ostala poglavlja u pregovorima.



Ovoga puta nije se diskutovalo o proglavlju 19 koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje uz primedbu predstavnika sindikata, učesnika na ovoj tribini.

Na okruglom stolu nije bilo predstavnika vlasti i Koordinacionog tela za pregovore sa EU.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"