ARHIVA VESTI
     
 
Dobre namere Ministarstva privrede u slučaju Fabrike bakarnih cevi Majdanpek. Sindikati kroz Kolektivni ugovor obezbedili zbrinjavanje radnika kroz socijalni program.

Ima li spasa za Fabriku bakarnih cevi iz Majdanpeka




Beograd, 24.01.2020.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović razgovarao je danas sa predstavnicima radnika Fabrike bakarnih cevi iz Majdanpeka i rukovodstvom opštine o dešavanjima u toj fabrici i tom prilikom istakao da će ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, pomoći u iznalaženju konačnog rešenja.

Sastanku, na kome je bilo reči o obustavljanju proizvodnje u fabrici i odluci kompanije da promeni delatnost i ugasi proizvodni pogon, prisustvovali su Nenad Đorđević iz Samostalnog sindikata Srbije i Vladimir Savković iz Industrijskog sindikata Srbije, kao i predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović sa saradnicima.

Stevanović je obavestio sagovornike o razgovorima koji su vođeni sa menadžmentom kompanije i ruskim Trgovinskim predstavništvom, a predstavnici radnika su upoznali državnog sekretara sa detaljima o funkcionisanju firme, problemima sa kojim su se susreli, kao i daljim koracima.



„Za Ministarstvo privrede najznačajnije je to što su predstavnici radnika pokazali visok stepen odgovornosti i zrelosti kada je u pitanju položaj preduzeća i zaposlenih“, rekao je Stevanović i dodao da veruje da će se na takav način suočiti i sa izazovima koji ih očekuju u narednom periodu.

Predstavnici radnika su naveli da očekuju da u skladu sa zakonom ostvare prava na socijalni program te da će i lokalnoj samoupravi i državi pomoći da u Majdanpek dođe novi investitor čime bi za sebe obezbedili nova radna mesta, a opštini prihode koji joj po toj osnovi pripadaju.

Prisutni su se saglasili da treba učiniti sve da se dešavanja u fabrici zaštite od političkih zloupotreba neodgovornih i politički malicioznih pojedinaca jer, kako su ukazali, to ne donosi rešenje, a nezavidan položaj radnika ne sme biti predmet političke manipulacije.

Neophodno je, složili su se, da zajednički i snažno, angažujući se svako iz svog ugla i u skladu sa svojim nadležnostima, novonastali problem u što kraćem vremenskom periodu bude rešen.

Državni sekretar Stevanović je još jednom ponovio da će Ministarstvo privrede pratiti situaciju i uzeti aktivno učešće shodno svojim nadležnostima, te da će biti na raspolaganju svima tokom rešavanja aktuelne situacije.

Izvor: Ministarstvo privrede

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"