ARHIVA VESTI
     
 
Турски металски синдикати уједињени у борби за фер и правичне плате. Директна подршка и од генералног секретара Industriall Evropa Лука Триангла.

Борба за фер плате у Турској




Истанбул, 07.01.2020.

С обзиром на неподношљиво ниске плате у турској металној индустрији, турски синдикати удружују снаге и отпочињу одлучне индустријске акције.

На заједничкој конференцији за штампу која је данас организована у Истанбулу, Озцелик-Ис, Бирлесик Метал-Ис и Турк Метал, три турска синдиката који организују раднике у металној индустрији, најавили су одлучну индустријску акцију за повећање притиска у заједничким преговорима са турским послодавцима 'организација МЕСС.

Тренутно су плате у металној индустрији једва изнад недавно повећане националне минималне зараде као резултат високог нивоа инфлације у комбинацији са девалвацијом турске валуте. Преговори са турском организацијом послодаваца МЕСС трају већ неколико месеци, али још увек нису дали задовољавајуће резултате. Турски синдикати појачавају притисак на појединим радним местима организовањем обуставе рада од 10 до 20 минута. Обуставе рада ће се додатно повећавати у наредним данима и наредној седмици. У недељу 19. јануара планирају се масовне демонстрације у Бурси и Гебзеу, индустријским регионима у близини Истанбула.

Иунус Дегирменци, предсједник Озцелик-Ис, инсистира: „Радници су неизоставан део производње у Турској. Морају да приме правичан део повећане продуктивности. Оно што послодавци нуде је далеко испод онога што је за нас прихватљиво."

Аднан Сердароглу, председник компаније Бирлесик Метал-Ис, захтијева: „Морамо оставити мале зараде иза себе. Радници имају право да задрже своју куповну моћ, свакако у периоду када мултинационалне компаније дају високе резултате профита. Турски синдикати спремни су да иду на даље акције и штрајкују ако не добијемо оно што заслужујемо."

Певрул Кавлак, председник компаније Турк Метал, изјавио је: „Наши захтеви захтевају разумно повећање плата. Инфлација у последње две године уништила је повећање плата које смо постигли пре две године. Турк Метал ће организовати масовне демонстрације како би послодавци схватили да озбиљно говоримо о нашим захтевима. Јединство и солидарност између синдиката је свеопшта хитност.“



Лук Триангле, генерални секретар IndustriAll Evropa je рекао: „Подржавамо захтеве наших турских синдиката. Секторско колективно преговарање је у средишту наше кампање „Заједно на делу“ и ти преговори се морају борити против све већег броја сиромашних радника у Турској. Као и у многим другим земљама, плате у Турској заостају за повећањем продуктивности. Европски синдикати који су представљени у мултинационалним компанијама које послују у Турској подржавају захтеве турских синдиката. Ако је потребно, ми ћемо организовати даљу акцију солидарности како бисмо помогли да турски радници добију своје поштено повећање плата. "

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"