ARHIVA VESTI
     
 

Dopis sindikata Ministarstvu za rad zbog situacije u fabrici “Magna Seating”




Predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Srbije Radojko Jovanović uputio je javno dopis Ministarstvu za rad jer, kako tvrdi, rukovodstvo kompanije “Magna Seating” u Odžacima traži od članova sindikata u toj firmi da potpišu izjavu da li su i dalje članovi sindikata vršeći na taj način pritisak na njih da se iščlane.



Iz fabrike “Magna Seating” nisu odgovorili na pitanja Radnik.rs o ovom slučaju, a više izvora iz same fabrike potvrdilo je da su radnici pozivani da potpisuju spomenute izjave.

Jovanović: “Pritisak na članstvo”

Predsednik grane Samostalnog sindikata Radojko Jovanović kaže da je odlučio da se obrati Ministarstvu za rad 26. novembra zbog situacije u fabrici “Magna Seating”. Informacije je, kako kaže, dobio od članova sindikata u samoj fabrici.

„Poslodavac je naredio svojim ljudima, poslovođama i smenovođama da idu po grupicama i da pozivaju članove sindikata da potpišu izjavu da li su oni i dalje u sindikatu ili nisu. To nema veze ni sa ustavom, ni sa Zakonom o radu, ni sa međunarodnim konvencijama“, tvrdi Jovanović.

On dodaje da to predstavlja pritisak na članove sindikata.

„Kad rukovodioci vrše pritisak, radnici ko radnici – strepe za svoja radna mesta, svoju egzistenciju i masovno se iščlanjuju“, kaže on.

Jovanović objašnjava da zaposleni postaje član sindikata dobrovoljno, potpisivanjem pristupnice u sindikatu i da isto tako se može iščlaniti kod predstavnika sindikata ukoliko nije zadovoljan radom sindikata, ali ne kod poslodavca.

„Ono što se dešava je da ti (kao predstavnik sindikata) imaš spisak sa pristupnicama, a ne znaš da se neko na ovaj način (preko poslodavca) iščlanio“, kaže on.

On navodi da je, prema njegovim saznanjima, do ovakvog postupka rukovodstva došlo nakon svađe rukovodstva sa predstavnicima Industrijskog sindikata u fabrici tokom pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Inače, kako navodi, u fabrici postoje tri sindikata – Samostalni, Industrijski i Nezavisnost.

„Kada su se (predstavnici poslodavca) posvađali sa Industrijskim sindikatom, oni su udarili na sve sindikate“, navodi Jovanović.

Jovanović je na društvenoj mreži Fejsbuk javno objavio dopis koji je uputio Ministarstvu, a u kom traži od te institucije da reaguje.

„Ovakav način koji se sprovodi u preduzeću predstavlja kršenje ljudskih prava i krivično delo. Molimo vas da hitno reagujete i zaustavite ovakve postupke rukvodstva“, piše, između ostalog, u dopisu.

Jovanović kaže da se obratio i inspekciji rada u Somboru koja je nadležna i za Odžake gde se fabrika nalazi. Odgovor, kako kaže, nije još uvek dobio.



Radnici fabrike „Magna Seating“ koje je Radnik.rs kontaktirao potvrdili su da radnici potpisuju spomenute izjave o tome da li su članovi sindikata, ali nisu želeli da otkrijemo njihov identitet.

„Radnici potpisuju saglasnost da neće da plaćaju sindikalnu članarinu. Oni (poslovođe) im objašnjavaju da sve ostaje isto, da oni ostaju članovi, samo ne plaćaju članarinu“, kaže jedan od radnika.

Isti radnik navodi i da je do ove situacije u fabrici došlo jer predstavnici Industrijskog sindikata, koji je jedini reprezentativan u fabrici, nisu pristali na uslove koje je predložio poslodavac u okviru pregovora o Kolektivnom ugovoru.

Dvojica radnika takođe su potvrdila da se u fabrici potpisuju izjave koje se odnose na članstvo u sindikatu.

Radnik.rs uputio je pitanja na tri elektronske adrese, između ostalog, i na email jednog od direktora kompanije Pjerluiđija Gionea, ali odgovor u vezi sa ovim slučajem nismo dobili.

Prema Zakonu o radu, sindikatom se smatra se samostalna, demokratska i nezavisna organizacija zaposlenih u koju se oni dobrovoljno udružuju, a poslodavac „ne može da otkaže ugovor o radu, niti na drugi način da stavi u nepovoljan položaj zaposlenog zbog njegovog statusa ili aktivnosti u svojstvu predstavnika zaposlenih, članstva u sindikatu ili učešća u sindikalnim aktivnostima“.

Zakonom je takođe definisano da je poslodavac dužan da zaposlenom koji je član sindikata na ime sindikalne članarine odbije iznos od zarade na osnovu njegove pismene izjave i da taj iznos uplati na odgovarajući račun sindikata.

O firmi „Magna Seating“ d.o.o. Radnik.rs je pisao u oktobru prošle godine jer je, prema podacima sa sajta Privredne komore, ova kompanija jedan od poslodavaca koji je ukazao na problem nezakonitih bolovanja, odnosno istakli su da su problem „učestala bolovanja radnika kada u određenom periodu, obično u vreme poljoprivrednih radova, odsustvuje i po 10 odsto radnika bez opravdanih razloga“.

Fabrika “Magna Seating“, inače, posluje od 2013. godine i prema podacima sa sajta Magna International proizvodi prekrivače za sedišta automobila Forda, Škode, Audija i Renoa.

U vlasništvu je austrijske firme „Magna Metalforming“ GMBH koja posluje u okviru kanadske kompanije „Magna international“ i, prema finansijskom izveštaju iz 2018. godine, ima prosečno 1.547 zaposlenih. U maju 2017. godine mediji su pisali da je ova fabrika otvorila novi pogon u Odžacima. Kompanija „Magna Seating“, prema pisanju medija, dobila je od Vlade Srbije subvenciju od četiri i po miliona evra, ali javno je dostupan samo dokument iz 2016. godine kojim je ovoj fabrici odobrena državna pomoć od 2.250.000 evra. Opština Odžaci je ovoj kompaniji bez naknade dodelila 2016. godine građevinsko zemljište u javnoj svojini.

U oktobru 2018. godine radnici ove fabrike štrajkovali su zbog, kako su mediji pisali, nenajavljenog umanjenja zarada za prethodni mesec.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta.



Izvor: radnik.rs

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"