ARHIVA VESTI
     
 
Belgijski sindikat textila ACV-CSC-METEA organizovao seminar u Maria Bistrici- Hrvatska za sindikate članice IndustriAll Evropa. Jačanje struktura i kapaciteta sindikata u sektoru tekstila preduslov za novo članstvo i kolektivne ugovore.

Jačanje kapaciteta i struktura sindikata u sektoru tekstila




Maria Bistrica-Hrvatska, 02-03.10.2019.

Seminar „Jačanje kapaciteta sindikata za poboljšanje zarada i radnih uslova u tekstilnom i odevnom sektoru kroz odgovorne lance snabdevanja“ koji je održan u Mariji Bistrici-Hrvatska uz podršku Belgijskog sindikata textila ACV-SCS-MATEA je deo aktivnosti koje sprovodi IndustriAll Global i IndustriAll Evropa sa ciljem poboljšanja zarada, uslova rada i većeg pregovaračkog kapaciteta tekstilnih sindikata.

Pozdravni govor i informacije o seminaru je dao Vinciane Mortier, generalni sekretar ACV-CSC-METEA. Učesnicima se obratio i Frieda De Coninek pojašnjavajući kampanju „Čista odeća u Evropi“.



O centralnoj temi seminara je prezentaciju imao Jirki Raina ispred IndustriAll Evropa a nakon toga se vodila duga diskusija sa mnoštvo pitanja. Usledilo je i predstavljanje sindikata Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Albanije,Crne Gore, Slovenije, Belgije, Federacije BIH, Republike Srpske i Srbije, učesnika seminara.

Ispred Industrijskog sindikata Srbije seminaru su prisustvovali Dalibor Antanasijević predsednik IS „Magna Seatings“ i Sanja Vujić, takođe iz „Magna Seatings“ Odžaci.




Drugog dana seminara se radilo u okviru radnih grupa iz oblasti organizovanja članstva, vođenja kampanja, analize rezultata. Svoja iskustva je prezentovao i Dalibor Antanasijević koji je kako kažu pojedini učesnici seminara, „pravo osveženje“. Dalibor je izneo podatke o nastanku sindikata koji je za godinu dana rada narastao na preko 1000 članova od 2000 zaposlenih. Očekuje se potpisivanje kolektivnog ugovora do kraja oktobra meseca a članstvo i dalje raste, kako u samoj fabrici tako i van nje u fabrikama iz okruženja. IS „Magna Seatings“ je najnoviji biser koji je ISS iznedrio.

Učesnici su jednoglasni da ovakva okupljanja treba nastaviti, razmenu iskustava i dobre prakse.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"