ARHIVA VESTI
     
 
Широка добродошлица кампањи за колективно преговарање „Заједно на послу“ од креатора политике ЕУ, послодаваца и синдикалиста. Посланици Европског парламента , представници финског председништва и Европске комисије усвојили су колективну преговарачку кампању „Заједно на послу“ ИндустриАлл Европе као иницијативу која је покренута у право вријеме. Придружили су се радницима и синдикалним лидерима из целе Европе, као и представницима послодаваца на прошлонедељном догађају покретања кампање.

Заједно на послу




Брисел, 06.10.2019.

ИндустАлл Европе покренула је нову кампању како би демонстрирала позитиван утицај колективног преговарања у пружању бољег живота радницима. Отварању овог догађаја, одржаном у Бриселу, присуствовали су посланици Европског парламента, као и представници финског председништва и Европске комисије. Присуствовали су и радници, синдикални лидери и представници послодаваца из читаве Европе.

Кампања ће се одвијати под слоганом „Заједно на послу“. Одржаваће се од септембра 2019. до марта 2020. и усмерен је на све раднике уз посебан фокус ка женама, младима и онима који раде на несигурним пословима. Такође ће настојати да утиче на послодавце и креаторе политика.

Лук Триангл, генерални секретар ИндустриАлл Европе, приликом покретања догађаја, рекао је: „Пречесто дискусије о животном стандарду игноришу колективно преговарање, уклањајући акције радника у побољшању сопственог живота. Ова кампања жели да то поправи стављајући радничке приче испред и у средиште. “

Лук Триангл је наставио: „Током протеклих деценија колективно преговарање покрало се широм Европе. Након кризе која је започела 2008, колективно преговарање свесно је напало и националне владе и европске институције. То је оставило многе раднике да нису у стању да се изборе за себе и довело је до несигурног рада и сиромаштва на послу. Ово се мора завршити. Послодавци, посебно у Источној Европи, морају сести за преговарачки сто. Владе и Комисија морају престати подржавати политике које поткопавају колективно преговарање, попут наметања квота за репрезентативност или ограничавања нивоу компанија. "



Федерико Паринело, управитељ радње у белгијској фабрици стакла и члан синдиката ФГТБ, рекао је: „У нашој фабрици, споразум компаније нам је омогућио краће радно време и потпуно здравствено осигурање. Будући да Белгија такође има секторско и национално преговарање, ми такође користимо сигурносну мрежу за плате и, у последње време, додатну заштиту за повређене на раду. "

Флорин Берцеа, председник синдиката ФСЛИ Петром у Румунији, објаснио је како страни инвеститори врше притисак на румунску владу да умањи радничко право на преговоре. То је довело до још много тога о минималној плати која је знатно испод онога што је потребно за живот. Даље је објаснио како су Тројке Европске комисије, ММФ-а и ЕЦБ увеле велике рестрикције на колективно преговарање у Румунији током кризе која тек треба да се преокрене.

Дарко Давидовић из компаније ИФ Металл Шведска нагласио је предности велике покривености колективним уговорима како за послодавце, тако и за раднике. Смањивањем конкуренције у платама, компаније имају већу сигурност да улажу и такмиче се у иновацијама, а не поткопавањем животног стандарда својих запослених.

Парламентарна посланица Евелин Регнер (С&Д, Аустрија) изјавила је: "Повећања плата се дешавају зато што се синдикати боре и преговарају за њих, али понекад радници не схватају Да Колективно преговарање мора бити у средишту свих радничких, синдикалних и индустријских акција."



Доменец Руиз Девеса (С&Д, Шпанија) и Марц Ботенга (ГУЕ, Белгија) додали су своју подршку јачем колективном преговарању, подвлачећи предности за друштво у целини.

Пеле Хилмерсон, заменик генералног секретара Европске конфедерације синдиката, је изјавила: „У многим европским земљама социјални партнери нису у могућности да остваре своја основна права на преговарање. Али колективно преговарање решава неједнакост и доноси раст. Јача демократију и ствара поштеније друштво. "

Јени Карјалаинен, специјална саветница финског министра за запошљавање, прокоментарисала је: „Добро је разговарати о колективном преговарању, а не само о социјалном дијалогу . Тачно је да је рад најбоље средство у борби против сиромаштва, али само када су пристојни послови са пристојном платом “

Закључно, посланик европског парламента Габи Бисцхоф (С&Д, Немачка), бивши председник Економско-социјалног одбора, рекао је: „Да ли ЕУ подржава или уништава колективно преговарање није ништа друго до политички избор. Ово је правовремена кампања за поправак настале штете. Једини начин да се реши неједнакост у Европи јесте давањем гласа радницима. Њихово право на преговарање и суодлучивање на ниво компанија.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"