Održana VI sednica Predsedništva Industrijskog sindikata Srbije (ISS). Protekli period obeležen novim organizacijama, članstvom i kolektivnim ugovorima. Predstavljen projekat Kolektivno pregovaranje i kolektivni ugovori o radu u metalskom sektoru Srbije.

Novi sindikati, članstvo i projekti

Beograd, 27.09.2019.

Centralna tema VI sednice Predsedništva ISS je sadržana u izveštaju o radu koji je podneo predsednik ISS Dragan Matić.

U proteklom periodu ISS je u potpunosti sproveo odluke Glavnog odbora ISS vezane za širennje članstva i dobijanje novih sindikata, naročito u sektoru tekstila.

Potpisan je Kolektivni ugovor u „Specijalna luka“ Pančevo, do kraja oktobra se očekuju potpisi na Kolektivni ugovor u Le Belier-Kikinda, „Magna Seatings“ Odžaci a do kraja 2019. godine Kolektivni ugovor će dobiti i radnici „Greiner packaging“ Odžaci.

Predsedništvu je prezentovan projekat Kolektivno pregovaranje i kolektivni ugovori o radu u metalskom sektoru Srbije, u kome učestvuju ISS i SSMS a sam projekat je podržan od MOR-a. Glavni cilj projekta je da se iznađu rešenja za unapređenje ambijenta za kolektivno pregovaranje u metalskom sektoru Srbije. ISS je nosilac i učesnik i međunarodnih projekata „Konsultovanje na novou preduzeća“ kao i „Evropski socijalni dijalog na prostoru Balkana“.

Predsedništvo je zaključilo da proteklih šest meseci predstavlja najproduktivniji period rada ISS od osnivanja, možemo reći da je to renesansa ISS.

Do kraja godine očekujemo da se registruje pet novih povereništava u velikim multinacionalnim kompanijama.