ЕТУK-ова Конференција „Нови почетак за колективно преговарање уз учешће InдustriAll Evropa и других синдиката део Кампање „Заједно у раду“. Нова брошура о суштинској важности колективних уговора и преговарања.

Нови почетак колективног преговарања у Европи

Букурешт, јун 2019.

Конференцију - „Нови почетак за колективно преговарање“ - организовали су ЕТУК и председништво Европског већа Румуније како би разговарали о користима за раднике, економију и друштво у целини.

InдustriAll Evropa данас се придружила представницима других синдиката, послодаваца, ЕУ и националних влада на конференцији на високом нивоу о колективном преговарању у Букурешту. Закључено је да је преговарање најбољи и најефикаснији начин прерасподеле богатства створеног у економији.

Конференција долази пред септембарско покретање кампање "Заједно у раду" InдustriAll Evropa за колективно преговарање.

На том догађају, главни економиста ИТУК-а, Роланд Јанссен, представио је садржај нове брошуре развијене у сарадњи са индустриАлл Еуропе, у којој се наводи како је колективно преговарање од суштинске важности за једнако дијељење економског просперитета и стварање демократије у друштву.

Он објашњава: “Преговарање више послодаваца је најбољи и најефикаснији начин за прерасподелу богатства створеног у економији. Она помаже земљама у сузбијању прекомерне неједнакости спречавањем конкуренције у платама да спусти плаће у сектору. „Штавише, искуство показује да системи вишеструких послодаваца са већом покривеношћу колективног преговарања боље спречавају сиромаштво међу запосленима и родне разлике у плаћама, истовремено промовишући већу стопу запослености и учешће најугроженијих група на тржишту рада.“

У брошури се такође наводе предности колективног преговарања за послодавце, додајући: „Преговарање више послодаваца омогућава преговарање на професионалан и економичан начин. Уместо преговора у сваком појединачном бизнису, преговарање могу обавити искусни и искусни тимови преговарача на нивоу сектора.

“Дакле, остваривање опипљивих уштеда, посебно за МСП која у већини земаља ЕУ представљају велику већину. Преговарање више послодаваца помаже у изградњи социјалног поверења и стабилнијих односа између бизниса и рада. То чини тако што поставља опште прихватљиве стандарде праведне плате и држи потенцијално напете и конфликтне дискусије и преговоре изван радног места. ”

InдustriAll Evropa ће изнети ове аргументе радницима, послодавцима и креаторима политика између септембра и марта 2020. године.