ARHIVA VESTI
     
 
Radna poseta povereništvima Industrijskog sindikata Srbije (ISS) u Majdanpeku. Fabrika bakarnih cevi (FBC) u rešavanju problema izazvanih turbulencijama na tržištu i berzanskim cenama bakra. Postignut dogovor sa radnicima članovima Industrijskog sindikata FBC koji su tužili fabriku.

Dogovor kao rešenje u FBC Majdanpek




Majdanpek, 14.06.2019.
Poseta rukovodstva ISS, Fabrici bakarnih cevi – Majdanpek je došla u pravom trenutku kako za sindikat tako i za rukovodstvo fabrike.
FBC već duže vreme ima probleme u poslovanju koji su izazvani događanjima na tržištu i promenama cena na berzi. Pored toga u fabrici je došlo do pokretanja sudskih postupaka od strane članova IS FBC koji su fabriku tužili za neisplaćene bonuse u prethodnim godinama a koje predviđa postojeći Kolektivni ugovor.
IS FBC je iskoristio sve moguće zakonske modele da do tužbi ne dođe ali je to rezultiralo tužbama i kamatama za potraživanja iz 2017. godine. U direktnom razgovoru direktora FBC Majdanpek Pavela Andreeva i predsednika ISS Dragana Matića došlo je do željenog dogovora sa ciljem da fabrika izbegne plaćanje visokih kamata za period od 2017. godine do 2019. godine kada je potraživanje i namireno od strane poslodavca. Poslodavac će ispuniti samo advokatske usluge zastupniku radnika koji su tužili fabriku.
Dobra vest je da poslodavac sukcesivno daje Ugovore o radu na neodređeno vreme svima onima koji u fabrici rade više godina.
Iza ovoga takođe stoji zahtev IS FBC : „Dodatno lošu situaciju predstavlja nepostizanje dogovora za povećanje cene rada i regulisanje ugovornih odnosa radnika, što je i glavni razlog njihovog napuštanja preduzeća. Povećanjem minimalne cene rada od strane republike u Srbiji je u poslednje dve godine prosečna zarada porasla preko 20% , a mi smo cenu rada korigovali samo 5%. Kao dodatni uzrok napuštanja obučenih radnika je i privatizacija Rudnika bakra Bor i Majdanpek od strane kineske kompanije ZI JIN, gde su zarade koje su i do tada bile veće od zarada u FBC dodatno uvećane u iznosu od 20%, a potrebe za kvalitetnim i kvalifikovanim radnicima velika. Pojedine komšijske firme su odreagovale i zaradu svojih zaposlenih uvećale, čime su donekle uspeli zadržati svoje radnike, a sa zadovojstvom takođe zapošljavaju i radnike FBC koji su nezadovoljni zaradom i ugovornim odnosom (privremeni i povremeni poslovi) rešili da napuste preduzeće“ ističe predsednik IS FBC Vladimir Salković. Dogovoreno je da se kontakti između poslodavca i sindikata intenziviraju i preduprede neželjene situacije koje destabilizuju poslovanje.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"