Kineski ZI JIN povećao zarade u Rudniku bakra Majdanpek (RBM) za 18,6%, povećana i proizvodnja, mere bezbednosti i zdravlja a uvodi se i nova organizacija poslovanja. Industrijski sindikat RBM ZI JIN beleži rast članstva a dogovorena i dodatna podrška Industrijskog sindikata Srbije (ISS).

Rast zarada u ZI JIN Rudnik bakra Majdanpek

Majdanpek, 14.06.2019.

Dolaskom kineskog „ZI JIN“-a došlo je do mnogih pozitivnih promena kako u Boru tako i u Majdanpeku.

Zatečeno stanje je ličilo na narodnu poslovicu „ Što jedna budala upropasti, deset pametnih ne može da ispravi“. A kako to izgleda kada ste imali na desetine budala, znaju Kinezi koji polako otkrivaju podmetačine od strane bivšeg rukovodstva RTB Bor.

Zaposleni su ohrabreni rastom zarada od 18,6%, uvećanom i bolje organizovanom proizvodnjom, kvalitetnijim merama u oblasti bezbednosti i zdravlja kao i ukupnim stanjem na kopovima i samoj firmi. U rudniku je angažovano preko 1300 radnika, ima novog zapošljavanja, mehanizacija se uvećava.

„ISS će u narednom periodu sprovesti aktivnosti sa ciljem uvećanja članstva u RBM i vođenjem akcija od interesa za radnike i poslodavca“ zaključio je predsednik ISS Dragan Matić u razgovoru sa sindikalnim rukovodstvom IS RBM. Sastanku su prisustvovali i Mladen Ursulović-regionalni poverenik IS za Istočnu Srbiju, Stjepan Blažević-potpredsednik IS RTB ZI JIN Bor, Nebojša Savić – potpredsednik ISS i doskorašnji predsednik Statutarnog odbora ISS Dimitrije Birišić. Zaključeno je da prostora za napredak postoji a samim tim i za poziciju radnika u RBM ZI JIN“.