Beograd domaćin Konferencije “Obuka za predstavnike za informisanje, konsultovanje u industriji na nivou preduzeća”. Poseta “Teleoptiku” i razgovori sa sindikatima i menadžmentom.

Konsultovanje i pregovaranje u preduzećima

Beograd, 28-30. Maj 2019.

Međunarodni projekat “Obuka za predstavnike za informisanje, konsultovanje u industriji- pregovaranje o sporazumima i konsultovanje na nivou preduzeća” se finansira iz sredstava EU i Evropske komisije.

U projektu učestvuju sindikati članice IndustriAll Evropa iz Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije, Portugalije, Nemačke, Francuske i Srbije (Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca Srbije).

Učesnicima su izložena srpska iskustva o pregovaranju za Sporazume o informisanju i konsultovanju na nivou preduzeća koja se sprovode pre svega kroz kolektivne ugovore.

Zaključeno je da je potrebno izgraditi nov pristup, tačnije nove modele i na taj način ostvariti veći uticaj u sferi informisanja i konsultovanje. O tom novom načinu govorio je Dragan Matić predsednik Industrijskog sindikata Srbije izloživši svoje dugogodišnje iskustvo kroz projekat “Udruženim snagama ka zajedničkom cilju- Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje ciljeva poslovne politike preduzeća i unapređenje prava radnika”. Učesnicima konferencije je podeljen materijal koji je proistekao iz tog projekta.

Drugog dana konferencije je organizovana poseta preduzeću “Teleoptik” kao delu Odbrambene industrije Srbije gde se na temu konferencije razgovaralo sa sindikatima i rukovodstvom preduzeća.

Do kraja godine organizovaće se konferencije u Severnoj Makedoniji, Portugaliji i Francuskoj.