ARHIVA VESTI
     
 
ETUC налаже пуну мобилност и акцију на пољу колективних уговора и преговарања. Индустријски синдикат СРбије до краја 2019. Године заокружује своју активност „Колективни уговор у сваком предузећу“.

Кампања ETUC окренута колективном преговарању




Брисел, 23. мај 2019

IndustriALL Европе објавила је план на Конгресу ЕТУЦ-а да покрене кампању за промоцију колективног преговарања широм Европе као основног средства у борби за праведнију Европу. Генерални секретар Луц Триангл представио је план стотинама синдикалних лидера који су се окупили у Бечу рекавши:

“Јачање колективног преговарања је кључни део наше борбе за веће плаће и боље радне услове. Током протеклих деценија, колективно преговарање је пропало широм Европе и током недавне кризе било је свесно нападнуто, како од стране националних влада тако и од европских институција.

“Сви знамо на шта је то довело: повећање броја појединачних уговора што је оставило раднике да не могу да се боре за себе и за своја права. То је такође проузроковало пораст несигурног рада и сиромаштва запослених и подстакло пораст неједнакости јер радници више немају колективну снагу како би осигурали праведан део постојећег богатства.

“Међутим, сувише често дебате у друштву о животном стандарду превиђају колективно преговарање као рјешење за повећање плаћа и животног стандарда. Зато је индустриАлл Еуропе одлучила покренути кампању за подршку и промовисање колективног преговарања широм Европе.”



Кампања, која ће трајати до марта 2020. године, прво ће промовисати додатну вредност колективног преговарања за раднике, са специфичним порукама које ће допријети до жена и младих радника, прије него што настави промиовисати користи за предузећа и друштво у целини.

Иако је координирана на европском нивоу, Луц Триангл је нагласио да ће кампања бити изведена на локалном нивоу од стране националних подружница с акцијама које ће бити достигнуте на радним местима широм континента. ETUC већ подржава кампању, а генерални секретар индустриАлл позвао је друге синдикате да се придруже и дају свој значај напорима за промовисање колективног преговарања. Закључио је:

„Наше заједничке акције морају бити измјена у наредном конгресном периоду како би се изградиле, обновиле и ојачале структуре колективног преговарања широм Европе како би се осигурало да велика већина радника ужива заштиту колективних уговора. Снажно колективно преговарање је кључ за побољшање плата, боље радне услове и основни је посао нашег синдикалног рада.”

Индустријски синдикат Србије даје снажну подршку кампањи IndustriALL Европа и најављује завршетак своје кампање „Колективни уговор у сваком предузећу“ до краја 2019. године. У 2020. Години ИСС ће ући са колективним уговором у сва своја повереништва а КУ неће бити само ако то локални синдикат неће.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"