ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održana konferencija o jačanju sindikata u sektorima tekstila, kože i obuće u Srbiji i Crnoj Gori. Industrijski sindikat Srbije učesnik dvodnevne konferencije, pored Samostalnog sindikata tekstila Srbije i Sindikata industrije „Nezavisnost“.

Novo prekrajanje tekstilne industrije u Srbiji




Beograd, 14-15.02.2019.

U Beogradu je u organizaciji IndustriAll Evropa i IndustriAll Global union a uz podršku Evropske komisije održana dvodnevna konferencija na temu: „Jačanje sindikata u cilju unapređenja zarada i uslova rada u sektorima odeće i obuće u Srbiji i crnoj Gori.“ Učesnici su bili Samostalni sindikat tekstila Srbije, Sindikat industrije „Nezavisnost“ i Industrijski sindikat Srbije, predstavnici poslodavaca i obrazovanja.

Bila je ovo četvrta po redu konferencija u okviru projekta koji se bavi industrijom tekstila, kože i obuće u zemljama jugoistočne Evrope. Cilj projekta je razvoj sindikalnog organizovanja, kolektivnog pregovaranja i zarada u ovoj loše rangiranoj industrijskoj grani.

Nekada jaka tekstilna industrija Srbije je praktično uništena i poslednjih desetak godina se javlja dosta malih tekstilnih fabrika ali i veliki broj stranih brendova koji su investirali u Srbiji pre svega zbog jeftine radne snage.

Na konferenciju su pozvani i predstavnici poslodavaca i Ministarstva rada ali se od predstavnika vlasti niko nije pojavio što pokazuje odnos aktuelne vlasti prema ovoj industrijskoj grani ali i prema sindikatima u Srbiji.

Evidentirani su sledeći problema u Industriji tekstila, kože i obuće:

   - Nizak nivo sindikalnog organizovanja (oko 15%)

   - Nedostatak kvalifikovane radne snage

   - Nerazvijen socijalni dijalog

   - Nepostojanje Granskog kolektivnog ugovora i ugovora kod poslodavca

   - Neinformisanost zaposlenih, posebno mladih o sindikatu

   - Nepostojanje reprezentativnih udruženja poslodavaca

   - Loši uslovi rada i bezbednost i zdravlje na radu

   - Niske zarade

   - Rad na crno

Za početak Anne-Marie Maureau, viša savetnica IndustriAll global, je izradila i prezentovala Mapu brendova tekstilne industrije u Srbiji, sindikalnog organizovanja, kolektivnog pregovaranja i zarada.



Jirki Raina, eksterni stručnjak IndustriAll Evropa je govorio o ovom dvogodišnjem projektu a Ildiko Kren o metodologi i tehnologiji organizovanja, korišćenju Globalnih okvirnih sporazuma (GOS) koje je IndustriAll potpisao sa velikim brojem kompanija i dobavljača iz tekstilne industrije Evrope i sveta. GOS je odlična alatka i pomoć sindikatima kod organizovanja i kolektivnog pregovaranja pošto su se kompanije potpisivanjem sporazuma obavezale da će omogućiti slobodno sindikalno rganizovanje i kolektivno pregovaranje u svim svojim fabrikama.

Učesnik konferencije i svojim komentarima je podržao rad konferencije je bio i generalni sekretar IndustriAll Evropa Luc Trinagle a svoj doprinos u radu konferencije su dali i predstavnici udruženja poslodavaca i Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju u menadžment.



Zajednički zaključak je da bi se pokrenula tekstilna industrija potrebno je ojačati sindikate, raditi na organizovanju i širenju mreže.

Industrijski sindikat Srbije na konferenciji su predstavljali Gordana Aleksić, sekretar Industrijskog sindikata Srbiji, Dalibor Antanasijević, predsednik Industrijskog sindikata „Magna Seating“ u Odžacima i Bogdan Stojković, član odbora poverenika IS „Magna Seating“. Kanadska Kompanija „Magna Seating“ u Odžacima proizvodi navlake u automobilskoj industriji za BMW , WV, Škodu, Reno, Ford, AUDI itd i trenutno ima oko 1900 zaposlenih.



U nastavku projekta bi bili organizovani seminari na temu organizovanja i kolektivnog pregovaranja kao podrška sindikatima u širenju mreže a zatim bi bio pripremljen i Plan organizovanja i konkretne akcije na organizovanju po regionima u Srbiji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"