ARHIVA VESTI
     
 
Fridrih Ebert fondacija organizovala u Beogradu Konferenciju o Novoj ekonomskoj agendi za jugoistočnu Evropu (JIE) i predstavila Publikaciju i preporuke za kreiranje politika.

Nova ekonomska agenda za jugoistočnu Evropu




Beograd, 25.09.2018.

U Beogradu je u organizaciji Fridrih Ebert fondacije održana Konferencija o Novoj ekonomskoj agendi za jugoistočnu Evropu kao rezultat istraživanja i analiza ekonomske situacije u pet zemalja JI Evrope ( Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija).

Ova završna Konferencija je predstavila Publikaciju i preporuke za kreiranje politika kao rezultat trogodišnjeg rada Radne grupe eksperata iz pet zemalja JIE i Nemačke. Polazna tačka je bila kako zemlje JIE mogu da prevaziđu situaciju političkih tenzija i ekonomski zaostatak.

U prvom Panelu Jens Bastian, nezavisni ekonomski konsultant i analitičar finansijskog sektora iz Nemačke je predstavio Novu ekonomsku agendu za JIE i političke Preporuke i dao komentare trenutne ekonomske situacije kroz nezaposlenost, fiskalni deficit i javni dug. Osvrnuo se i na prisustvo Kine i kineskih investicija u Srbiji i regionu. Preporuke su razmatrale i Industrijsku politiku ( Koncept za industriju 4.0.), Razvojne banke, zarade, oporezivanje, strane investicije, fiskalnu transparentnost, itd.



Svoje komentare na Preporuke su imali Dragan Tevdoski, ekonomski ekspert i Ministar finansija Makedonije, Dušan Reljić, direktor Instituta za međunarodne bezbednosne poslove iz Brisela a video porukom Preporuke je komentarisao i Matthias Kollatz- Ahnen, senator za finansije u Berlinu.

Učesnici su se osvrnuli i na migracije i na nepostojanje Strategija u Srbiji obzirom da su mnoge Strategije istekle a Vlada Srbije se nije bavila novim. Takođe stav je da Srbija nema kapaciteta za izgradnju politika i nije prikupljala i razmatrala inpute građana.



Na drugom Panelu Prof Milica Uvalić , Univerzitet u Peruđi- Italija predstavila je brošuru: U susret održivom ekonomskom rastu i razvoju na Zapadnom balkanu. Prof. se osvrnula na političko ekonomska dešavanja na Zapadnom Balkanu i ekonomske karakteristike Zapadnog Balkana u novom milenijumu, efekte globalne ekonomske krize, dugoročne strukturalne ekonomske probleme i buduće prioritete i preporuke. Svoj komentar o ovom je imao Will Barlett iz Londonske škole za ekonomiju i političke nauke.



Prezentovane Preporuke bi trebale da budu osnov za izradu strategija i akcionih planova za održivi ekonomski razvoj u zemljama Zapadnog Balkana ali svaka od njih mora da nađe svoj put.

Učesnici Konferecije su bili brojni lokalni i regionalni ekonomski eksperti, političari i predstavnici sindikata.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"