Projekat IndustriAll Evropa “Izgradnja snažnih sindikata uz pomoć razvojne koordinacije kolektivnog pregovaranja” održan u Bukureštu.

Kolektivnim ugovorima do snažnih sindikata

Bukurešt, 24-25. April 2018.

Sindikati članice IndustriAll Evropa sa prostora Jugoistočne Evrope su u Bukureštu učestvovali u radu radionice iz Projekta “Izgradnja snažnih sindikata uz pomoć razvojne koordinacije kolektivnog pregovaranja”.

Sindikati iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Slovenije i Srbije (Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca Srbije) su imali priliku da u okviru prezentacije Bele Galgocia (ETUI) sagledaju stanje i opšte trendove kolektivnog pregovaranja u državama EU, sa posebnim osvrtom i analizom postignutih rezultata, razlike u platama između istoka i zapada EU te nastojanjima da se dođe do njihovog usklađivanja.

Takođe se govorilo o važnosti usklađianja Kolektivnih ugovora između država. Izuzetno je važno da postoji koordinacija u vezi plata i kolektivnih ugovora između sindikata članica IndustriAll Evropa.

U okviru radionice se govorilo i o pravilima IndustriAll Evropa o visini plata, posebno u multinacionalnim kompanijama. Ukazano je da su radno vreme, povećanje plata, evropski stub socijalnih prava, upućivanje radnika na rad u druge zemlje EU prioriteti sadašnjeg i budućeg rada IndustriAll Evropa i svih njenih članica.

O stanju Kolektivnih ugovora u Srbiji je govorio Dragan Matić predsednik Industrijskog sindikata Srbije.

Do kraja 2018. godine održaće se Konferencija o kolektivnom pregovaranju a zemlja domaćin još nije određena.