ARHIVA VESTI
     
 
У Острави одржана Конференција о новим вештинама и мобилности у ауто-индустрији. Аутомобили будућности захтевају нову радну снагу. Eвропска комисија подржала Пројекат са 4 милиона евра. Индустријски синдикат Србије активан учесник започетих промена у ауто-индустрији.

Ауто будућности захтева нове радне способности и вештине




Острава, 20.03.2018.

Спроводећи План „Нове стратегије и вештине за Европу“ Европска комисија је организовала Конференцију „Скица за секторску сарадњу и вештине у ауто-индустрији“ која је одржана у Острави.

Конференција је окупила 24 партнерске организације које су разматрале План за секторску сарадњу о вештинама у аутомобилској индустрији будћности.

Скица за секторску сарадњу је једна од десет кључних акција Нове стратегије. Сам План даје нови оквир за стратешку сарадњу кључних актера на нивоу сектора. Циљ је развити секторску стратегију вештина за подршку укупној Стратегији раста и развоја Аутомобилске индустрије Европе.



Ова стратегија мора бити заснована на главним трендовима који могу утицати на запошљавање и вештине у циљу утврђивања приоритета и прекретница, што би требало да резултира конкретним радњама и решењима која омогућавају сектору да реши тренутне недостатке вештина и будуће потребе за вештинама.

За партнера у пројекту је јасно да ће аутомобили будућности бити другачији и стога ће се и вештине потребне за њихову производњу логички разликовати. Заиста, аутомобилски сектор се суочава са вишеструким изазовима и могућностима које ће такође имати јак друштвени утицај. Сектор је у кризи због толико много структурних промена које се одвијају истовремено: све строжији стандарди емисије и резултирајућа потрага за алтернативним погонима, дигитализација производних процеса, аутоматизована вожња, повећана повезаност аутомобила са спољним светом, развој мобилности као услуге. Ови догађаји пружају велике могућности за иновације и за одрживи развој нашег транспортног система. Радници ће морати да стекну вештине које живе у складу са новим изазовима, док се радници могу угрозити у конвенционалним технологијама.

Скица за вештине у аутомобилском сектору заснива се на претходним иницијативама које су предузеле Комисија и секторски партнери, посебно Сектор за вештине и Групација високог нивоа ГЕАР 2030.

Долазеће промене утичу и на прилагођавање коопераната, произвођача ауто-каблова којих у Србији има све више. Тренутно у СРбији на пословима везаним за ауто-индустрију ради преко 20.000 радника.

Индустријски синдикат србије преко својих представника у одбору за ауто-индустрију IndustriAll Европа прати догађања и покушава да домаћу радну снагу и послодавце припреми и укључи у започете промене.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"