ARHIVA VESTI
     
 
Европска комисија и Европски парламент позивају на правичне трговинске мере за заштиту радника из челика и алуминијума у Европи.

Европски одговор Трампу




Брисел, среда 14. март 2018.

Објава председника Трампа да наметне неправедне и неоправдане тарифе за европски челик и алуминијум имаће разарајући ефекат на европске радне и челичне заједнице широм Европе.

ИндустриАлл Еуропе је поздравио изјаве потпредседника комисије Катаинен и комесара Малмстрома о праведним и правичним мерама за заштиту европске челичне индустрије и њених радника.

Произвођачи челика већ су претрпели значајно реструктурирање и тешке губитке посла након разних кризних и геополитичких догађаја: нафтне кризе, пада берлинског зида, бројних спајања компанија, глобалне финансијске кризе, глобалне конкуренције и дампинга јефтиног челика.

Сектор сада успева да се врати на ноге. Са повећаним притиском, као што је ЕТС и приступом чистој и приступачној енергији, европски сектор се суочава са довољним изазовима без потенцијалног трговинског рата који се најављује!

IndustriAll Evrope подржава ЕУ у правичном и правичном поступању и позива на непосредан надзор над тржиштем и важне заштитне мере. Морамо заштитити нашу индустрију и наше раднике.

Европска индустрија челика и алуминијума производи производе високог квалитета и требали би бити поносни што воде путу социјалне заштите, социјалног дијалога и радничких права. Ово нас разликује од остатка света.

Овде у Европи, ми играмо по правилима. Ми поштујемо закон о међународном трговању и борили смо се за мере трговинске одбране ЕУ у складу с правилима СТО.

Трaмпов изговор о националној безбедности САД-а је управо то, изговор. Квалитетан европски челик и алуминијум не представљају претњу за националну безбедност САД-а.

Права ствар са којом се суочавају амерички радници у металној индустрији је глобална преоптеретљивост, при чему треће земље надмашују производњу челика и алуминијума и спуштају своје цијене кроз нетржишне услове и одсуство стварних радних права.

Не постоји преоптеретљивост у европској или америчкој производњи и наши радници не би смели носити терет неправедних трговинских пракси трећих земаља.

Светски трговински рат нема победника, само губитниke. Хиљаде радника у Европи и САД ће изгубити. Желимо да ЕУ предузме праведну и праведну акцију, у складу са правилима СТО, ради заштите наших радника и наших индустрија.

Европска индустрија челика и алуминијума производи производе високе квалитете, поштујући правила трговинске размене СТО. Стога тражимо да ЕУ буде изузета од ових непоштених тарифа.

Морамо заједнички радити на заустављању стварног проблема у рукама - глобалном прекомерном капацитету. Потребна нам је права посвећеност и транспарентност свих земаља да пронађемо трајно решење за заустављање глобалних прекомерних капацитета и позивамо ЕУ да настави да настави политички притисак на међународне платформе.

Као европски синдикати, радићемо заједно са нашом сестринском организацијом, IndustriAll Globalom, и Унитед Стеел Воркерсом, захтевајући фер међународну трговину и крај неправедног дампинга јефтиног челика.

Националистичке и протекционистичке мере нису одговор и трговински рат никоме неће донети корист.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"