ARHIVA VESTI
     
 
ИГ Метал у Баден –Виртенбергу направио далекосежни договор о повећању зарада и бољој позицији радника у металској индустрији.

Договор ИГ Mетала и послодаваца Баден Винтербергу




Штутгарт, 12.02.2018.
Споразум који је ИГ Метал – Баден Винтерберг потписао са послодавцима из металске индустрије представља резултат који су европски синдикати дуго очекивали.
Споразум ће се примењивати на територији која броји 10,7 милиона становника од којих значајан део ради у металском сектору. У саопштењу које је издато након потписивања споразума стоји да је постигнут фер договор који омогућава да радници добију део богатства које стварају својим радом.
„Ово је добео за привреду с обзиром да ће доћи до повећања куповне моћи. То је такође сигнал за све европске раднике да захтевају веће плате и боље услове рада“. Рекао је Лук Трингл генерални секретар IndustriAll Evropa.
Споразум укључује:
- 4,3% повећања плата од 01.04.2018.
- 100 евра за период јануар-март
- 75 евра за ученике обухваћене дуалним образовањем
- 27,5% колективни договорени додатак месечно
- 400 евра као фиксни износ од 2019. године
- Право на ограничено смањење радног времена до 28 сати до 24 месеца
- Додатни слободни дани за родитељство и негу, као и олакшице за рад у смени.

"После вишегодишње флексибилности коју су наметнули послодавци, овај споразум помера равнотежу снаге увођењем више самоодређења за раднике у њиховом радном времену. Овај споразум је на врхунцу савременог радног времена са више могућности да радници имају радне аранжмане који одговарају свом животу и њиховом здрављу. Овим споразумом ИГ Металл је показао да јаки синдикати у комбинацији са колективним преговарачким структурама могу пружити добре услове за живот и рад за већину радника. "

Након вишегодишњих напада на систем колективног преговарања и синдиката, индустријаАлл Еуропе позива институције ЕУ и националне владе да прекину напад на колективно преговарање и да подрже покушаје синдиката да поново успоставе колективне преговарачке структуре у којима то покушавају . Само јаки и аутономни социјални партнери могу пружити иновативна и прилагођена решења за њихове секторе и њихове компаније.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"