Sindikati odbrambene industrije (OIS) nezadovoljni, ministar Vulin obećao „stvaranje uslova da se prisutni problemi odbrambene industrije Srbije otklone u procesu tranzicije“.

Obećanje ministra Vulina

Beograd, 06.12.2017.

Predstavnici sindikata koji deluju u preduzećima odbrambene industrije Srbije su početkom meseca imali sastanak sa ministrom Aleksandrom Vulinom.

Sindikati su ukazali na mnogobrojne probleme sa kojima se susreću dajući i predloge rešenja. Sindikati zahtevaju da se zarade preko 12.000 radnika OIS isplaćuju kao pre Uredbe Vlade Republike Srbije o umanjenju zarada zaposlenih u budžetskim ustanovama. Preduzeća OIS spadaju u red najznačajnijih izvoznika Srbije, puneći budžet deviznim prilivom, a ne dobijajući bilo kakvu vrstu stimulacije od države.

Postavilo se i pitanje nedobijanja jednokratne novčane pomoći, koja je najavljena za pripadnike Ministarstva odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zahteva se i mogućnost lečenja na VMA kao i obustava aktivnosti na privatizaciji preduzeća OIS.

Ministar Vulin je nakon višečasovne rasprave odbio zahteve sindikata „garantujući stvaranje uslova da se prisutni problemi OIS otklone u procesu tranzicije“.

„U ovom trenutku centralni problem je vraćanje zarada na nivo pre Uredbe VRS a da se ostali izneti problemi sukcesivno rešavaju“. izjavio je predsednik Odbora odbrambene industrije Industrijskog sindikata Srbije Zoran Tomanović iz Prvog partizana –Užice.

Dobro poslovanje većine preduzeća OIS iz 2017. godine se nastavlja i 2018. god. a uz malo razumevanja države to mogu osetiti i radnici koji tu proizvodnju nose.