VESTI
     
 
ZIJIN Bor Cooper suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru regulisao zarade u naredne tri godine. Reakcija radnika i sindikata.
ZIJIN ne poštuje Zakon i Kolektivni ugovor




Bor, 17.01.2020. god.

Zaposlene u ZIJIN Bor Cooper iznenadila je informacija na oglasnim tablama kojom poslodavac obaveštava zaposlene da je jednostrano doneo Odluku koja sadrži promenu načina obračuna zarada, tačnije postojeće zarade mogu biti smanjene a da je to urađeno suprotno Zakonu i važećem Kolektivnom ugovoru.

Ova Odluka ima važnost 3 godine koliko i Kolektivni ugovor koji je potpisan u juju 2018. Godine. Ova promena utvrđuje prosečnu zaradu svih zaposlenih u naredne tri godine. Takođe, umesto poštovanja zakona i Kolektivnog ugovora odluke o visini primanja će donositi generalni direktor.



Još jedna novina suptotna Zakonu i Kolektivnom ugovoru je u regulisanju naknada za topli obrok, godišnji odmor, prevoz i drugo koja neće biti regulisana u skladu sa Kolektivnim ugovorom već će o tome odlučivati Sektor za ljudske resurse nakon potpisa direktora ljudskih resursa. Na ovu provokaciju odreagovali su Reprezentativni sindikati, potpisnici Kolektivnog ugovora koji ukazuju na niz zakonskih prekršaja i nepoštovanja Kolektivnog ugovora u Odluci ZIJIN-a.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"