VESTI

Aktivisti Industrijskog sindikata Srbije na udaru poslodavaca. Upozorenja i otkazi pljušte sa svih strana. Ćuti , ne pitaj, ne buni se, poručuju poslodavci.
Aktivisti Industrijskog sindikata Srbije na udaru poslodavaca

Beograd, 30.08.2021.
Aktivizam predstavnika Industrijskog sindikata Srbije na nivou preduzeća i njihovo insistiranje na poštovanju zakona, rezultiralo je otkazima i upozorenjima predsednicima sindikata u „Zastava oružju“, Specijalnoj luci-Pančevo i novoformiranom sindikalnom odboru u „Ling Longu“.
Razlozi su različiti ali u osnovi je jedan odgovoran i predan sindikani rad koji poslodavci ne vole a kao odgovor na pitanja sindikalaca slede upozorenja a nakon toga i otkazi. U „Zastava oružju“ i sindikalnom progonu uključena su i pojedina ministarstva, tačnije Ministarstvo za rad koje svojim odlukama dovodi u pitanje stručnost i kompetentnost ministarke čiji potpis stoji na istim.
Po prvi put se Ministarstvo rada bavi utvrđenom reprezentativnošću sindikata kome je poslodavac utvrdio reprezentativnost. Pozadina ovoga može biti podmetanja ministarki od strane „stručnih“ službi tačnije pojedinaca koji su i ranije pokazivali nestručnost i ostrašćenost u tretmanu Industrijskog sindikata Srbije.
U Specijalnoj luci Pačnevo se donise odluke i rešenja od strane direktora koje izazivaju podrugivanje njegovih saradnika i struke ali on za to ne haje. Konačan sud takvih odluka će doneti Inspekcija rada i sud.
„Ling Long“ već slovi kao kompanija koja ne poštuje srpsko zakonodavstvo a to potvrđuju i otkazom predsedniku Industrijskog sindikata „Ling Long“ te odbijanjem da komuniciraju sa sindikatom. I tu će se morati uključiti Inspekcija i sud.
Na kraju se postavlja pitanje zašto se sve to događa i dokle?
Promene su neophodne, častan sindikalni rad je redak i na udaru poslodavaca. Vreme je da sindikati adekvatno odgovore, makar oni koji to još uvek jesu.