VESTI
     
 
Европски социјални самит одржан у Порту. Социјалнии дијалог, правда и једнакост, запосленост, достојанствен живот у зеленом дигиталном окруженју теме семинара.
Нови ветрови социјалне Европе?




Порто, мај 2021.
Синдикати виде могући почетак праведније Европе, али позивају на конкретне обавезе.
„ Драго нам је кад видимо да се тема социјалног дијалога и колективног преговарања тако често јављала“ поручују синдикати окупљени у ИндустриОл Европа. Лидери ЕУ, европске институције, социјални партнери и представници цивилног друштва састали су се у Порту од 6. до 8. маја на социјалном самиту у оквиру португалског председавања Европском унијом.
Овај Самит био је замишљен као први корак ка стављању социјалне кохезије, правде и једнакости у средиште европских политика, након усвајања Европског стуба социјалних права (ЕПСР) 2017. године. Самит је резултирао објављивањем заједничке изјаве која је поздравила напоре ЕУ на социјалном пољу, али нажалост, није садржала никакве конкретне политичке одлуке о даљим активностима. Институције ЕУ, португалско председништво и социјални партнери посветили су се социјалним циљевима, укључујући нове циљеве за повећање стопе запослености у ЕУ за 78% становништва; осигурати да најмање 60% Европљана годишње учествује у обуци; и да смање број људи у сиромаштву за најмање 15 милиона до 2030.
Такође су се сложили да одржавају ванредне мере онолико дуго колико је потребно; кренути ка поштеном, инклузивном, одрживом опоравку богатом радним местима; промовишу пристојне услове рада и поштену плату за све; ојачати националне системе социјалне заштите како би се свима осигурао достојанствен живот; и за промоцију родне равноправности. Синдикати снажно поздрављају чињеницу да су лидери ЕУ препознали потребу да се одмакну од БДП-а као једино мерило економског успеха и усвоје приступ који добробит људи ставља на прво место. У том циљу, синдикати и организације послодаваца представили су сет од 14 мера социјалне, економске и еколошке добробити. Чинило се да су лидери ЕУ вољни и заинтересовани да механизам СУРЕ постану трајни европски инструмент.
Што је најважније, ЕУ и национални лидери нагласили су додатну вредност социјалног дијалога и колективног преговарања као основног инструмента за одржив и инклузиван економски и социјални опоравак и зелене и дигиталне транзиције које имају користи за све. ИндустриАлл Еуропеан Синдикат поздравља ову промену наратива о колективном преговарању, које се коначно сматра инструментом који може допринети опоравку од кризе. Надамо се да ће ово признање довести до преко потребне обнове и јачања система колективног преговарања који су уништени и ослабљени након последње кризе. Уочи самита, синдикати и цивилно друштво обратили су се лидерима ЕУ са њиховим очекивањима за акцију. Нагласили су важност претварања обавеза ЕПСР-а у ефикасне социјалне политике, потпомогнуте одговарајућим финансирањем. Они су посебно позвали на чврсте обавезе институција ЕУ и држава чланица у вези са поштеним платама, сигурношћу посла, стручном обуком, равнотежом радног и приватног живота и родном равноправношћу.
Лук Триангл, генерални секретар ИндустриОЛ Европе, рекао је: „Иако недостатак конкретних социјалних мера оцрњује исход социјалног самита у Порту и још једном показује тежину социјалног питања у ЕУ, поздрављамо напредак постигнут у Порту. Драго нам је кад видимо да се тема социјалног дијалога и колективног преговарања тако често јављала у различитим интервенцијама и да је препозната као кључна за опоравак. Сада очекујемо да ћемо видети политике потребне за јачање колективног преговарања свуда у Европи. Обука и мере за повећање броја људи који учествују у усавршавању важни су за решавање тренутне кризе и решавање двоструких трансформација, али то није довољно. Такође нам је потребна снажна индустријска политика у комбинацији са масивним улагањима у стварање квалитетних радних места. “
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"