VESTI
     
 
Индустриол Европа и његове чланице из сектора челика осуђују континуирани недостатак индустријске стратегије и неодговорно понашање предузећа. Државне помоћи да се осете и у радничким џеповима.
Европском сектору челика потребна нова Стратегија и Акциони план




Четвртак, 15. априла 2021

Европски радници се противе неодговорном понашању европских челичних компанија, укључујући краткорочно финансијско управљање, реструктурирање, технолошке вишкове и пресељење погона и послова ван Европе. Они се залажу за стваран план како би се осигурала одржива будућност челика у Европи.



Многе челичне компаније које сада окрећу леђа Европи примиле су државну помоћ, а радници инсистирају на томе да те компаније правилно улажу у своје локације и своје раднике. Европски челични сектор тренутно се суочава са разним изазовима, од пада потражње услед ЦОВИД-19, повећања глобалног прекомерног капацитета, до потребе за декарбонизацијом. Нажалост, вишак запослених у великим челичним компанијама (укључујући 1.000 радних места у ТАТА Стеел Холандији) и велика затварања погона (попут Арцелор Миттал Краков) су у порасту. Синдикати се и даље боре против ових одлука и позивају европске компаније да се понашају одговорно. Све већа забринутост због финансијског управљања челичним компанијама, попут финансијског реструктурирања групе Валлоурец, изузетно је забрињавајућа за раднике. Конкретно, недавни крах Греенсилл Групе и њен разарајући утицај на Либерти Стеел, доказују да неодговорно и ризично финансирање доводи радна места у ризик. Даље, све веће пресељење локација европских челичних компанија (од којих су многе примале државну помоћ, било на националном или европском нивоу), потпуно је неприхватљиво за раднике који су уједно и порески обвезници. Недавна најава АрцелорМиттал-а да даје приоритет развоју свог пословања у Индији шокирала је раднике у тренутку када су улагања у европске локације преко потребна. Јудитх Киртон ‒ Дарлинг, заменица генералног секретара за индустрију Алл Еуропе, рекла је: ‘’ Девет месеци након објављивања индустријско-целог европског плана амбициозног европског акционог плана за челик, челичани широм Европе још увек чекају праву европску индустријску стратегију. Са смањењем производње, затварањем локација, реструктурирањем и финансијским проблемима у порасту, сада је потребна заједничка акција за заштиту добрих радних места у европском челику више него икад. '' Позиција ИндустриАлл Еуропе, која прати Европски акциони план за челик (2020), одражава све забрињавајуће понашање и одлуке европских челичних компанија и износи специфичне синдикалне захтеве. То укључује важност одговорног понашања компаније према њиховим радницима и њиховим заједницама.

Јудитх Киртон ‒ Дарлинг је додала: ‘’ Многе челичне компаније које сада окрећу леђа Европи примиле су државну помоћ и радници инсистирају на томе да те компаније правилно улажу у своје локације и своје раднике. Смањење улагања у одржавање локација постаје стварна брига за здравље и сигурност, а недавним опоравком сектора инсистирамо на томе да се сав профит улаже директно у локације. ‘’

Синдикати позивају челичне компаније, националне владе и ЕУ да дођу за сто да се договоре о амбициозном и конкретном плану за сектор челика који пружа пут ка зеленој и одрживој будућности за сектор и његове раднике. Европски сектор челика остаје стратешки сектор и кључан за декарбонизацију Европе. Ово није време да европске компаније смањују инвестиције, пресељавају или губе високо искусне раднике. Европски челичари стоје јединствено у супротстављању лошем финансијском управљању, вишковима запослених, затварању погона и пресељењу ван Европе и хитно позивају на нови Европски акциони план за челик. ’’

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"