VESTI
     
 
Најава масовног губитка радних места у Аутоиндустрији Европе. Електро погон као генератор губитка посла. Праведна транзиција и очување радних места.
Губитак послова у Аутоиндустрији Европе




Брисел, 05. Август 2019.

Teжња ка електричним аутомобилима довешће до масовних отпуштања и затварања фабрика, осим ако Европска унија не успостави фонд за климатску транзицију за индустрије зависне од угљеника, упозорава нова анализа политике ИндустриАл Европе о будућности аутомобилске индустрије.

Нови стандарди за ЦО2 које је Европски парламент усвојио ове године утицаће на губитак 108 000 директних радних места. Коначно, 600.000 од 2,4 милиона радних места у индустрији биће угрожено преласком на електричне аутомобиле, јер њихови мотори садрже шест пута мање компоненти од мотора са сагоревањем.

Главни произвођачи су већ започели с тим резовима. Волксваген је најавио планове за смањење 7.000 радних места у оквиру преласка на производњу електричних турбина , док ће Форд у Европи отпустити 12.000 радника.

Отвараће се нова радна места у повезаним индустријама попут развоја софтвера, електронике и алтернативних горива, али за њих ће бити потребни различити скупови вештина од оних које се сада примењују.

ИндустриАлл Европе позива политичаре да испуне опредељеност Паришког споразума „императивне и праведне транзиције“ ка привреди са ниским уделом угљеника кроз политике које одржавају и повећавају запошљивост радника у сектору и индустрији уопште.

Нова Европска комисија требало би да примењује „Програм заштите природног окружења “ за све секторе и регионе зависне од угљеника, који координира средства и политике да ограничи поремећај потребне трансформације индустрије на своје раднике.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"