VESTI
     
 
Европска комисија представила пројекат „Визија Европске индустријске политике до 2030“. Визија као резултат сарадње са IndustriAll Evropa. Razvoj industrije kao odgovor na izazove, спустити на националне оквире.
Визија индустрије Европе до 2030.





Брисел, јун 2019.
Европска комисија данас објављује „Визију Европске индустрије до 2030.“ Која је настала као резултат учешћа синдиката и индустријских радника Европе. Округли сто је успостављен у децембру 2017. године повезавши синдикате са послодавцима и стручњацима за припрему индустријске политике ЕУ.
Свеобухватни извештај ставља европску индустрију на пут ка „иновативној, одрживој, конкурентној и људски оријентисаној колаборативној економији [која] поштује ресурсе планете.“
Она предлаже акциони план који укључује масивна улагања у иновације на дигиталним и нултим или нискоугљеничним технологијама, посвећеност правичној међународној трговини заснованој на правилима и социјалној укључености која не оставља иза себе незапослене раднике и девастиране регионе.
Такође се предлаже да се подстакне култура „социјалног дијалога“ (преговори између синдиката, послодаваца и владе) на свим нивоима, за које синдикати сматрају да су од суштинског значаја за постизање друштвено праведне транзиције.
Предлаже се сувласништво и инклузивно управљање за трансформацију са фокусом на етику у вештачкој интелигенцији, заснованој на људском понашању, као отвореном стандарду за индустријски Интернет, технологији усмереној на човека и интегрисаном приступу индустријској конкурентности у различитим политикама, укључујући еколошке и климатске политике.
Извештај ставља индустријску политику на врх дневног реда будуће Европске комисије и поставља сцене за следећег комесара који је одговоран за индустријску политику.
Глас радника био је представљен у пројекту од стране генералног секретара IndustriAll Evropa Лукa Триангла и бившег заменика генералног секретара Европске конфедерације синдиката Петера Шерера.
Лук Триангл је рекао: “Овај извештај је резултат интензивног процеса сарадње који је резултирао многим нашим приједлозима о будућности индустријске политике који се одражавају у овом документу. Глас индустријских радника је саслушан због дубоких трансформација са којима се суочава индустрија у наредној деценији, као што су дигитализација и климатске промене.

"Само ако су сви радници и сви региони укључени у транзицију и виде будућност за себе и своју децу, европска индустрија ће бити у стању успјешно одговорити на изазове 21. века."
Петер Шерер је рекао: “Након што смо 2030. године радили на европској визији наше индустрије, морамо је претворити у снажну подршку земаља чланица ЕУ. То су креатори националне политике који морају да делују са правим европским духом. ”
Изабеле Шоман, Секретар Конфедерације ЕТУК-а, додала је: "У извештају се наглашава потреба за изградњом инклузивног окружења за одрживу и друштвено правичну индустријску транзицију, где радници и њихови представници имају важну и активну улогу посебно кроз социјални дијалог."
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"