VESTI
     
 
Bukurešt domaćin sindikatima, učesnicima projekta „ Specijalizovane obuke za predstavnike za informisanje i konsultovanje u industriji – dogovaranje sporazuma o informisanju i konsultovanju na nivou kompanije“.
Konsultovanje u industriji na nivou kompanija




Bukurešt, 03.-06.04.2019.

Ovim projektom je obuhvaćeno jedanaest sindikata iz pet država članica EU (Bugarska, Rumunija, Francuska, Nemačka i Portugalija) i dve države kandidati za članstvo u EU ( Srbija i Severna Makedonija).

Projekat omogućava diskusiju i prezentovanje primera dobre prakse u industriji i preduzećima u državama učesnicima projekta.

Takođe se razmatraju novi predlozi i postupci u sprovođenju procesa informisanja i konsultovanja u kompanijama.

Svoja iskustva su prezentovali domaćini, ukazavši da su prava radnika na udaru a posebno ona na nivou preduzeća. Poziitivna zakonska regulatima se često ne poštuje a mehanizmi kontrole i sankcionisanja su neefikasni i skloni korupciji.



Aktivno učešće u diskusijama su imali i predstavnici ISS Dragan Matić i SSMS Ljubodrag Cvrkotić.




Drugog dana organizovana je poseta preduzeću „ASSA ABLOY“ koja se bavi proizvodnjom brava i okova a posluje od 1964. godine. privatizovana je 1998.god. od Grupe „Urbis“ i posluje širom sveta a pogone ima i u Poljskoj,Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj.

U „ASSA ABLOY“ radi oko 500 radnika, uglavnom žena a socijalni dijalog je na zavidnom nivou, što potvrđuje i sadržina Kolektivnog ugovora.



Naredni sastanak je predviđen za kraj maja a domaćin je Srbija, tačnije ISS i SSMS.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"