VESTI
     
 
Представници држава и влада ЕУ, те институције ЕУ потписали Европске стубове социјалних права. Иста права за све грађане ЕУ. Земње кандидати у обавези да европска социјална права уграде у своја законодавства.
Иста социјална права за све грађане Европске уније




Брисел, 22.11.2017.

"Потписивањем европског стуба социјалних права, шефови влада и институције ЕУ послали су сигнал европским грађанима да се чују њихове бриге о сигурности посла, добрим условима рада и једнаком третману. Сада морају да преведу ове речи у права и политике које стварају позитивну разлику у свакодневном животу радника и њихових породица ", рекао је Лук Триангл, генерални секретар IndustriAll Европa.

Број радног сиромаштва у Европи расте, а осећај немира и несигурности такође расте међу радницима у Европи. Европски стуб социјалних права мора брзо донијети мјере и законодавне приједлоге како би подржао квалитетно и стабилно запошљавање ако желимо подстицати инклузивна и кохезивна друштва у којим грађани Европе очекују да уживају. 

Социјални стуб са 20 принципа који се фокусирају на једнаке могућности, приступ тржишту рада, фер услове рада и социјалну заштиту и инклузију јасно указују на то да су економске слободе и социјална права две стране исте новчанице.

Проглашење ЕПСР-а одржава се 6 месеци након што га је покренула Европска комисија. Морамо задржати замах како бисмо осигурали да ЕПСР брзо достави акциони план који садржи свеобухватни законодавни програм и скуп мера, политика и активности за имплементацију европског стуба социјалних права. Државе чланице такође морају бити одговорне за потписивање. Они би, заузврат, требали предузети кораке да претвори 20 области политике у стварност. Овај национални процес мора бити усмерен и надгледан кроз Европску и СОЦИЈАЛНУ Агенду.



ИндустриАлл Еуропе очекује, нарочито, следеће:

   Усвајање дела минималних права и гарантованог приступа социјалној заштити за све - без обзира на њихов радни статус, како би се осигурали добри и фер услови за све грађане. Осим тога, нова права морају да се баве новим проблемима које доживљавају радници.

   Нова директива о одласку родитеља, очинства и старатеља која би побољшала равнотежу између радног и животног и промовисала равноправност мушкараца и жена;

   Мере за јачање колективног преговарања, аутономију права социјалних партнера и синдиката. Промовисање конвергенције надница и тамо где је то неопходно, обезбеђујући да минимална зарада представља дневну зараду.

   Обезбеђење улагања како би се права остварила: Мултиетнички финансијски оквир 2020-2026. мора обезбедити финансијска средства за финансирање имплементације ЕПСР-а. Поред тога, рестриктивна буџетска ограничења не смеју да одлажу или спрече спровођење Стуба.

Говорећи на Социјалном самиту о фер пословима и расту приступа тржишту рада, Лук Триангл је рекао: "Неопходно је сваком појединцу дати алате за изградњу сигурног професионалног пута. Обука и активна подршка запошљавању су од суштинског значаја за приступ тржишту рада и повећање запошљивости. Међутим, пролиферација неизвесних послова, рад са краћим радним временом и нови облици рада који доводе до недовољне накнаде, социјална заштита и ограничена сигурност посла мора се решавати као хитно питање. Број радног сиромаштва у Европи расте, а осећај немира и несигурности такође расте међу радницима у Европи. Европски стуб социјалних права мора брзо донети мере и законодавне предлоге како би подржао квалитетно и стабилно запошљавање ако желимо подстицати инклузивна и кохезивна друштва која очекују европски грађани. "

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"