VESTI

Европска конфедерација синдиката (ЕТУЦ) и IndustriAll Европа (ИАЕ) подржавају антидампинг Споразум. Непоштене трговинске праксе немају подршку Европске комисије и Парламента.
Антидампинг као одговор на непоштовање трговинских споразума

Брисел, 17.11.2017.
ЕТУЦ и и IndustriAll Европа позивају посланике Европске комисије, Парламента и Савета о антидампингу којим се санкционишу непоштене трговачке праксе које примењују поједине земље у пласирању својих производа на тржиште ЕУ.
„Не можемо прихватити непоштене трговачке праксе које додатно угрожавају индустријску базу Европе, а европски радници губе посао, јер државне субвенције омогућавају земљама да пласирају своје производе на наша тржишта.“ поручују из синдиката.
Синдикати поздрављају нови метод за процену да ли се одвија дампинг изазван државним субвенцијама. Заиста, нови метод
• не даје статус тржишне економије Кини, и
• омогућава непоштовање правила рада и заштите животне средине у антидампиншким предметима.

"Праведна трговина је у сржи наших захтева", рекао је Луис Цолунга, заменик генералног секретара за индустрију у Европи. "Не можемо прихватити непоштене трговинске праксе које додатно отежавају индустријску базу Европе, а европски радници губе своје послове, јер државне субвенције омогућавају земљама да испуштају своје производе на наша тржишта".

"Ово је очигледан напредак", рекла је Лиина Царр, конфедерални секретар ЕТУЦ-а. "Први пут у историји да се непоштовање радних права може законски оспорити у трговинској одбрани. Коначно можемо да се боримо против социјалног и еколошког дампинга у неким земљама које уништавају квалитетне послове у ЕУ. "

ЕТУЦ и ИндустриАлл Еуропе захваљују Европском парламенту и свим онима који су допринели споразуму и позива све чланове парламента да дају зелено свјетло овој дуго очекивани реформи.