VESTI
     
 
Završna Konferencija projekta „ Procena informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru-Nove mogućnosti i nove strategije“. Konsultovanje radnika i sindikata kao osnov uspešnog poslovanja preduzeća. Industrijski sindikat Srbije delegirao Radnička veća kao model konsultovanja i participacije radnika.
Završna Konferencija o konsultovanju radnika u preduzećima




Sofija, 14-15.11.2017.

Posle godinu dana i šest održanih konferencija u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Mađarskoj, Srbiji i Francuskoj, sindikati učesnici projekta „ Procena informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru - Nove mogućnosti i nove strategije“su u Sofiji održali Završnu Konferenciju i sumirali rezultate.

Konsultovanje radnika je osnov na kome kompanije baziraju uspešna i održiva poslovanja. Zaključeno je da su modeli konsultovanja različiti ali nema uspešnog poslovanja bez sindikata i aktivnih modela radničke participacije u različitim segmentima poslovanja i odlučivanja.



Razgovaralo se o nastavku projekta a predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić je kandidovao temu Radničkih veća kao oksnicu budućeg projekta.



Učesnici Konferencije su obišli najveću bugarsku železaru „Stomana“Pernik koja je od 2001. Godine u većinskom vlasništvu grčkog „Sidenora“. Železara je kapaciteta 850 hiljada tona a proizvode limove, profile, armature, šipkasto gvožđe. „Stomana“ zapošljava 1.100 radnika koji imaju pristojne zarade (500evra prosečno), odličan Kolektivni ugovor a takođe imaju pogone i delove Holdinga u Solunu, Volosu i Perniku. Preko 80% proizvoda se izvoze u zapadnu Evropu, Belgiju, Nemačku, Francusku, Rumuniju, Tursku a planiraju se poslovi sa Poljacima i zemljama severne Evrope. U Železari su vidne velike investicije a 100 milina evra je uloženo u novu valjaonicu.


   


Završeni projekat će biti predstavljen na Konferenciji o industriji jugoistočne Evrope koja je planirana za jun 2018. Godine a domaćin će biti sindikat „Metalici“ nosilac i našeg projekta.



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"